Udruženje poslodavaca Zenica uspješno implementiralo projekat „Ja radim odmah nakon škole“

Zenica, 21. maj 2024. — Udruženje poslodavaca Zenica je održalo završnu konferenciju povodom prezentacije projektnih aktivnosti i uspješnog završetka projekta „Ja radim odmah nakon škole“ (I work right after school), finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekat je osmišljen s ciljem promocije ženskog poduzetništva i deficitarnih zanimanja u prehrambenoj industriji, fokusirajući se na profesije kuharice, slastičarke i pekarke u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovaj projekat je sproveden kroz promociju stručnog obrazovanja, saradnju sa školama, roditeljima i poduzetnicima te direktnu podršku putem izrade promotivnih video materijala. Udruženje poslodavaca Zenica je aktivno sarađivalo sa četiri mješovite srednje škole: Mješovita srednja škola Zenica, Mješovita srednja škola Kakanj, Mješovita srednja škola Zavidovići i Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu, kao i sa osnovnim školama širom kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Implementirane aktivnosti su:

• Izrada promotivnih videa: Kreirana su četiri visokokvalitetna promotivna filma za srednje škole u ZDK koje obrazuju kadrove za zanimanja kuhar, pekar i poslastičar.

• Kontinuirana promocija videa: Promotivni videi su redovno prikazivani u srednjim školama i tokom profesionalne orijentacije u završnim razredima osnovnih škola, uključujući prezentacije roditeljima, čime je obuhvaćena šira publika.

• Radionice „Izrada biznis planova“: U Mješovitoj srednjoj školi Zenica i Mješovitoj srednjoj školi Kakanj održane su radionice za učenike završnih razreda koji se obrazuju za zanimanja kuhar i poslastičar. Trideset učenika je osposobljeno za izradu biznis plana, uz obezbijeđeno kontinuirano mentorstvo za daljnji napredak. Dva najbolja biznis plana nagrađena su večerom sa prijateljima.

• Kafa sa uspješnim poduzetnicama: Organizovani su susreti između uspješnih poduzetnica i učenika, pružajući mladima priliku da čuju inspirativne priče, povećaju svoje samopouzdanje i vjeru u sopstvene sposobnosti kroz razmjenu iskustava i ideja u opuštenoj atmosferi.

• Podrška ugostiteljskih objekata: Dio ugostiteljskih objekata podržao je projekat kroz promociju videa, dodatno povećavajući vidljivost i atraktivnost ovih zanimanja.

• Posredovanje u zapošljavanju: Udruženje poslodavaca Zenica je organizovalo sastanke između škola i poslodavaca kako bi se predstavile mogućnosti zapošljavanja za učenike završnih razreda koji se obrazuju za zanimanja iz oblasti ugostiteljske djelatnosti.

• Promocija deficitarnih zanimanja: Projekat je intenzivno promovisao zanimanja kuhar, pekar i poslastičar kao izrazito atraktivna i perspektivna zanimanja, čime se nastojalo povećati interes mladih za ove profesije.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici srednjih i osnovih škola kao i predstavnici poduzetnika.

Gospođa Bernardeta Galijašević, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, izrazila je zadovoljstvo postignutim ciljevima projekta te naglasila potrebu stalne suradnje između poslovnog i obrazovnog sektora.

Projekat „Ja radim odmah nakon škole“ predstavlja značajan korak ka jačanju stručnog obrazovanja, povećanju zapošljivosti mladih i promociji ženskog poduzetništva u Zeničko-dobojskom kantonu. Zahvaljujemo svim partnerima, školama, učenicima i roditeljima na aktivnom učešću i podršci.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE