Udruženje OKC Kakanj u saradnji sa Općinom Kakanj obilježavaa Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

U sklopu godišnjeg obilježavanja značajnih datuma na području Općine Kakanj u toku kalendarske godine, Udruženje OKC Kakanj smatra obaveznim i značajnim datumom 15. februar te je inicijator obilježavanja ovog datuma i dana u Kaknju po prvi put kao znak solidarnosti i podrške kako za kakanjsku tako i za svu djecu na dan koji se u Svijetu obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Ove godine uz podršku Općine Kakanj, Udruženje OKC Kakanj realizuje aktivnosti sa mini kampanjom i dva dana aktivizma pod nazivom: Otvori oči, djeca su naši sutrašnji sudci“.

Kakanj je specifičan primjer industrijalIzacije i ubrzanog razvoja privrede koja naravno kroz razne društvene, humanitarne i sportske aktivnosti pomaže kako pojedince, akcije, sportske kolektive pa i udruženja i na taj način podstiče na aktivizam.

Obilježavanje ovog datuma ukazuje na činjenicu da Općina Kakanj kao Institucija i svi potencijalni sponzori brinu i solidarišu o soc. kategorijama pa i ovima koji su najranjivija u našoj Općini jer iz dana u dan imamo akcije prikupljanja pomoći za liječenje djece i mladih u našem gradu.

OKC Kakanj i Općina Kakanj

Udruženje OKC Kakanj u saradnji sa Općinom Kakanj prvi put u Kaknju obilježava 15. februar Međunarodni dan djece oboljele od te bolesti. Članovi i volonteri Udruženja „Omladinski kulturni centar Kakanj“ zajedno sa neformalnom grupom učenika STŠ Kakanj okupit će se tim povodom na lokalitetu kakanjske Pošte, u okviru kampanje koju su nazvali „Otvori oči, djeca su naši sutrašnji sudci“.
Planirano je da će se manifestaciji pridružiti mladi, učenici kao i mnogobrojni građani. Najmlađi će ostavljali svoje crteže i poruke ispisane na papirićima. Okupljeni na trgu, pustit će u vazduh zlatne balone, a kao znak ohrabrenja dijeliti će se i zlatne vrpce.

Cilj ovog okupljanja je podizanje svijesti o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade, kao i pružanje podrške djeci i njihovim roditeljima.

-Kao odgovorni građani i predstavnici djece i mladih na simboličan želimo da ih podržimo i damo na značaju velikoj borbi najmlađih koji predstavljaju bitnu kariku u našem društvu. Tu smo da pozdravimo živote mališana koji su uspjeli da se izbore sa ovom bolešću i podrška roditeljima koji su izgubili svoje male borce.

Udruženje OKC Kakanj bavi se promocijom volonterizma i podsticanjem djece i mladih na aktivno uljučivanje u život zajednice.
Udruženje OKC Kakanj je osnovane sa ciljem da poboljša položaj mladih i djece na području Općine Kakanj i ZDK ali i šire, kroz informisanje, edukaciju, prevenciju i promociju ali i njihovo aktivno uključivanje i motivisanje – učešće u društvu. Naša vizija su mladi ljudi kao ključni akteri razvoja lokalne zajednice.

U svijetu se 15. februar/veljača obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Tim povodom Udruženje OKC Kakanj je za 15. i 16. februara/veljače je osmislilo kampanju lokalnog karaktera za svu oboljelu i liječenu djecu od malignih bolesti.

– Otvori oči, djeca su naši sutrašnji sudci“, je naziv ove kampanje podrške i solidarnosti sa djecom koja se održava u petak (15.02.2019.godine) i subotu (16.02.2019.godine) a dan poslije na lokalitetu kod Pošte planirana je podjela promotivnih materijala i podjele zlatnih vrpci građanima, s ciljem podizanja svijesti javnosti i što boljeg razumijevanja brojnih problema i poteškoća s kojima se susreću oboljela djeca i njihove obitelji.

Iz Udruženja „Omladinski kulturni centar Kakanj“ pozivaju javnost, učenike, i građane, da se pridruže javnoj akciji i kampanji u subotu 16.02.2019.godine na lokaciji ispred kakanjske Pošte i na taj način solidarišu, jer na taj način simbolično pokazuju dobrotu, humanost i solidarnost s oboljelom djecom i njihovim roditeljima.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka (ICCD) JE GLOBALNA surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te istraživanje, podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama.

5 razloga da podržimo ovaj dan :

• Dječiji rak je izlječiv – ali postoji značajna nejednakost u postotku preživljavanja različitih zemalja i unutar samog kontinenta.
• Pristup najboljoj mogućoj brizi – je ljudsko pravo, a ne tek privilegija. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu.
• Djeca su naša budućnost – svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.
• Nijedna porodica nebi smjela bakrootirati, izgubiti svoje prihode, ili postati siromašnija kada dijete oboli od raka. Nijedno dijete, niti porodica nebi se trebali suočavati sa rakom sami.
• Jedna smrt je i previše. Previše djece i adolescenata umire od raka širom svijeta.
• Na osnovu sadašnjih limitiranih statistika, jedno dijete umire od raka svake tri minute. Efektivni tretmani za određene tipove raka još uvijek ne postoje u mnogim niže i srednje razvijenim zemljama – pa čak i u nekim razvijenim.

 

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar