Učesnici „Marša mira“ iz Kaknja su bili žedni i gladni. Davana im pokvarena hrana i puštena Ceca u kombiju.

Na ovogodišnjem „Maršu mira“ učešće je uzelo preko stotinu učesnika iz Kaknja koji su išli organizovano ili u grupi biciklista i motorista. Nakon povratka u Kakanj mnogi od njih su bili u jednu ruku zgroženi načinom kako su ih organizatori iz Kaknja ispratili. Poslije pješačenja od 110 kilometara, učesnike „Marša mira“ iz Kaknja je dočekala pokvarena hrana (!?), odnosno hrana čiji je rok istekao više od tri godine.

Ovu informaciju smo dobili od jednog čitatelja portala, ali smo željeli da se uvjerimo u istinitost navoda i razgovarali smo sa još nekoliko učesnika „Marša mira“ koji su potvrdili ovu priču.

„Ponosan sam na sve osim na “organizatora” koji je nedostojno ispratio ovaj važan put. Trebalo bi mi mnogo vremena i prostora da bi vam prenieo sa čime smo se susretali.“ – započinje u svom pisanju naš čitatelj.

Srebrenica

Organizaciju odlaska u Srebrenicu na „Marš mira“ ove godine kao i proteklih je pripala Organizaciji djece poginulih šehida i poginulih boraca u saradnji sa MDD „Merhamet“ Kakanj, Udruženjem „Ak Saray“ i od ove godine Klubom radio amatera. Općina Kakanj je krovna ustanova koja pomaže ovoj organizaciji.
Umjesto da se Kakanjcima olakša odlazak u Srebrenicu i pješačenje 110 kilometara „Putem spasa“ kako bi iskazali počast poginula u Srebrenici, učesnici su doživljavali razna razočarenja.

„Sramotno je da Merhamet pošalje džem kome je rok istekao u maju mjesecu 2011 godine. Mi koji smo prepješačili 110 kilometara povraćali smo jer nam je poturan taj džem pod nos iz ruke u ruku sakrivajući od nas poklopac na kome je datum. Sramotno je da su dijelili Feta sir od kojeg umirete od zeđi i u normalnim uvjetima, dok su se kvalitetne konzerve i sardine sa limunom sakrivale. Sramotno je da se pokupi pun paket obroka koje nam je Turska vojska dijelila kako bi se uštedilo na konzervama a podijelili obroci koji su prenoćili i ukisli na temperaturi od 32 stepena. Sramotno je da mi organizator prilazi i kaže haram ti bilo što si mi uzeo sok, a taj sok je bio namijenjen za učesnike. Haram mi bilo jer sam pješačio 110 kilometara pa ožednio, dok gospodin dotični vođa puta sa svojim učesnicima nije hodao nego je od kampa do kampa išao autobusom. Gospodin načelnik je zaista pitao pred polazak da li nam nešto fali, rekoše ne fali, a mi smo hljeba imali samo za jednu noć. Ovo je moj prvi i zadnji put odlaska sa ovim organizatorom. Bruka“ – kazao je naš čitatelj.

Druga pak čitateljica navodi kako je jedan od organizatora konstantno psovao djevojčicama učesnicama, a da im je u kombiju cijelimputem pjevala Ceca – udovica Željka Ražnatovića Arkana.

Priče iz Kaknja ne mogu uvijek biti pozitivne, neke se stvari ipak ne mogu ni prešutiti jer su u pitanju ljudsko zdravlje i životi. Ako se desio propust organizatora pohoda „Marša mira 2014“, onda taj organizator mora podnijeti izvještaj i odgovarati za svoje postupke. Kakanj-x portal će ovo pismo proslijediti organizatorima odlaska na „Marš mira“ iz Kaknja, i čekati njihovu reakciju i odgovor na tvrdnje učesnika da im je podvaljena hrana sa starim rokom, te da im je uskraćena normalna hrana i piće. Umjesto da im se olakša put, omladina Kaknja se kaje zbog odlaska i torture koju su doživljavali na putu. Napominjemo, ovo nije razmišljanje samo jednog učesnika, nego više njih. Treba se ispitati ko su ti ljudi koji ovoj omladini nisu dali obrok, vodu, sok, ispitati odakle džem sa rokom upotrebe maj 2011? Da li će neko odgovarati za ovo saznat ćemo uskoro.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.