Učenici u Doboj-Istoku svojim tijelima ispisali broj 8.372

Popularno

Povezano

- Marketing -
- Marketing -


U povodu komemoracije i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici, u Doboj-Istoku je održana manifestacija „Svi smo mi Srebrenica“, na kojoj se okupilo stotine ljudi, od najmlađih, učenika osnovnih i srednjih škola, bivših boraca Armije RBiH, članova više udruženja, izviđača, pa do građana Doboj Istoka, Gračanice i povratničkih naselja Doboja, Kotoroskog, Sjenine, Grapske i Švjetliče.
Predsjednica Organizacionog odbora Senada Džanić, direktorica Mješovite srednje škole, kaže da su nastavnici sašili zastavu dimenzija 8 puta 8 metara sa cvijetom Srebrenice, a u programu su učestvovali mnogi učenici i članovi udruženja.
– Ne ponovilo se nikome i nikad da se desi Srebrenica – poručila je Džanić i zahvalila se svima koju stigli na manifestaciju.
Glavni imam MIZ Doboj Ibrahim ef. Halilović rekao je da je zajednička dužnost svih da se pamti kako se desio genocid.
– Učimo naše generacije šta se desilo u Srebrenici, jer da bi se išlo naprijed, moramo se osvrnuti nazad – rekao je ef. Hailović.
Potom je šef tuzlanskog tima za traženje nestalih Murat Hurtić, koji je za 29 godina sa svojim timom otvorio više od 150 masovnih grobnica u BiH te bio zatočen u dva logora, emotivno govorio o strašnim slikama koje je doživio u otkrivanju masovnih grobnica. prenosi “Avaz“.
Kolona od nekoliko stotima učesnika koju su predvodili učenici generacije Amar Kahrimanović, Zerina Buljić i Adna Banjić stigli su do Male Brijesnice, gdje su učenici svojim tijelima ispisali broj 8.372 kao simbol broja stradalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici.
Položeno je cvijeće i odata počast poginulim braniteljima u ratu 92-95 u Velikoj i Maloj Brijesnici.

- Marketing -

Najnovije