Učenici iscrpljeni, roditelji ogorčeni: U ovoj zemlji nastava počinje u pola šest ujutro

Vlasti kažu da je šema namijenjena jačanju dječije discipline, ali prema riječima roditelja, djeca su iscrpljena kada dođu kući

Roditelji učenika iz 10 škola u gradu Kupang u Indoneziji ogorčeni su zbog početka eksperimentalnog projekta prema kojem nastava počinje u pola šest svakog jutra.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Vlasti kažu da je šema, koju je prošlog mjeseca najavio guverner Viktor Lajskodat, namijenjena jačanju dječije discipline, ali prema riječima roditelja, djeca su iscrpljena kada dođu kući, prenosi Guardian.

– Veoma je teško, sada moraju izlaziti iz kuće dok je još mrkli mrak. Ne mogu da prihvatim ovo… Njihova sigurnost nije zagarantovana kada je mračno i tiho. Svaki put kada dođe kući, moja kćerka je iscrpljena i odmah zaspi, rekla je majka jedne učenice.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Stručnjak za obrazovanje sa Univerziteta Nusa Kendana, Marsel Robo, rekao je da na duge staze nedostatak sna može ugroziti zdravlje učenika i izazvati promjene u ponašanju.

– To nema nikakve veze sa nastojanjem da se poboljša kvalitet obrazovanja. Djeca će spavati samo nekoliko sati i to je ozbiljan rizik za njihovo zdravlje. To će im također izazvati stres i oni će svoj stres isprazniti tako što će se loše ponašati, upozorio je Robo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ministarstvo za osnaživanje žena i zaštitu djece i indonežanska komisija za zaštitu djece također su pozvali na reviziju ove odluke, prenosi Guardian.

Prema studiji iz 2014. godine koju je objavila Američka akademija za pedijatriju, preporučuje se da srednjoškolcima i nastava počne u pola devet ujutro ili kasnije, kako bi učenici imali dovoljno vremena za spavanje.

Promjenu početka nastave u Kupangu osporili su i lokalni zakonodavci, koji su zahtijevali od vlade da ukine ono što su oni nazvali neosnovanom mjerom.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...