U vremenu opće krize: Kakanj je jedna od rijetkih sredina u BiH u kojoj se razvija poduzetnička inicijativa i grade nove fabrike

U vremenu opće krize Kakanj je jedna od rijetkih sredina u BiH u kojoj se razvija poduzetnička inicijativa, grade nove fabrike i novi proizvodni pogoni.

Kakanjsko preduzeće “Trgošped” počelo je sa izgradnjom svojih poslovnih objekata na lokacijama Poduzetničke zone “Vrtlište” u Kaknju.

P1060891

Počela izgradnja objekata u Poduzetničkoj zoni “Vrtlište” Kakanj

 

Ovom preduzeću, kao i drugim zainteresiranim privrednim subjektima, Općina Kakanj je dodijela lokacije u Poduzetničkoj zoni “Vrtlište” po simboličnoj cijeni od 1 KM u cilju poticaja izgradnji novih poslovnih objekata što u konačnici donosi nova zapošljavanja.

Firma “Delibašić Poliuretani” u Čatićima je izgradila fabriku madraca, u Kaknju je osnovana firma “Bioorganika” koja će graditi postrojenja za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla po evropskim ekološkim standardima (investicija firme “Agroproteinka” Zagred), otvoreno je nekoliko proizvodnih pogona koji se bave tekstilnom djelatnošću, značajan broj građana je pokrenuo vlastiti biznis uz pomoć Općine Kakanj…

P1060887

Nova fabrika firme “Delibašić poliuretani”

 

Općina Kakanj realizira brojne stimulativne mjere poticaja pokretanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz projekte “Pokreni svoj posao u Kaknju” i “Proširi svoj posao u Kaknju”.

U saradnji sa Njemačkom nevladinom organizacijom “Help” u Kaknju se realiziraju projekti poticaja samozapošljavanju kroz dodjelu poljoprivredne mehanizacije, plastenika, te drugih vrsta opreme i alata za pokretanje malog biznisa…

P1040875

Detalj sa jedne od dodjela poljoprivredne mehanizacije

 

U Općini Kakanj je imenovan i Tim za otklanjanje administrativnih barijera.

Uporno, kontinuirano i svesrdno zalaganje Općine Kakanj na unapređenju i poboljšanju ambijenta za poduzetničku djelatnost postalo je prepoznatljivo obilježje ove lokalne zajednice. Posebnu pažnju zaslužuje širok spektar pogodnosti za investitore.

Za gradnju objekata investitorima pripada poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Pravo na poticaj u vidu oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade stiče investitor za parcelu na kojoj gradi objekat u periodu od pet godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta.

Odlukom o općinskim taksama na istaknutu firmu određeno je i umanjenje visine taksi u većini djelatnosti i oslobađanje pojedinih taksenih obveznika u potpunosti ili za određeni period. Takseni obveznici, koji su počeli sa obavljanjem registrirane djelatnosti, tokom tekuće godine oslobađaju se plaćanja takse na istaknutu firmu za tu godinu. Također, od obaveze plaćanja takse oslobođena su pravna i fizička lica koja registriraju proizvodne djelatnosti, za prvu godinu 100 posto, a za drugu godinu 50 posto od ukupnog iznosa taksene obaveze. Općina Kakanj realizira i druge aktivnosti, usmjerene na jačanje poduzetništva i nova zapošljavanja.

Za djelatnosti čija je registracija u nadležnosti Općine Kakanj za registraciju je potreban jedan dan, no ako se radi o vrsti djelatnosti čija registracija iziskuje odobrenja viših nivoa vlasti onda se uključuju općinski službenici kako bi pomogli investitorima da u što kraćem roku završe sve procedure u Zenici i Sarajevu.

(Press općine)

Možda vam se svidi

Comments are closed.