U Volkswagenu štrajkom se izborili za platu od 1.954 eura

Fabrika Volkswagena u Bratislavi obnovila je u ponedjeljak proizvodnju pošto su radnici pristali da okončaju nakon šest dana štrajk kada im je rukovodstvo ponudilo povećanje prosječne plate na 1.954 eura, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 eura.

Historijski prvi štrajk u fabrici u kojoj je prosječna plata dvostruko veća nego što je prosjek za Slovačku započeo je zato što su radnici tražili da koncern Volkswagen u toj svojoj uspješnoj i profitabilnoj fabrici polako počne da približava plate njemačkim.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plata za 16 posto dok je fabrika nudila povišice od devet posto, što su radnici odbili i od srijede su svoje smjene presjedili ispred kapija fabrike a preko vikenda su ostali kod kuće.

“Duge godine spadamo u najbolje fabrike Volkswagena. Uprkos tome za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Njemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro”, saopštili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

Volkswagen i štrajkači su na kraju u nedjelju veče našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri posto u junu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine i novembru i također da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 eura.

“Uspjeli smo da dogovorimo povećanje zarada do novembra 2018. godine za 14,2 posto. Istovremeno sa julskom platom svi zaposleni dobit će jednokratno po 500 eura”, kazao je slovačkim medijima šef sindikata u Volkswagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski.

Možda vam se svidi

Leave A Reply