U Vitezu su napravili prvu ‘bosansku jahtu’: Znate li koliko vam treba novca za novu kamp-prikolicu

Popularno

Povezano

Iz slučajnog susreta u hidroelektrani kod Viteza prije devet godina, kada se mladi stručnjak za turbine iz Rijeke zagledao u domaću PR-stručnjakinju, nastala je jedna od ljepših i svakako uspješnijih preduzetničkih priča u srednjoj Bosni.

A sada taj isti dvojac stoji iza projekta kamp-prikolice, zapravo pravog malog stana na točkovima s čitavim nizom inovativnih rješenja, piše Slobodna Dalmacija.

- Marketing -

Domaći proizvod

I opet su pobrali lovorike, konkretno na prošlosedmičnom Caravan Salonu u Düsseldorfu.

Koliko su Lejla i Denis poslovno hrabri, pokazuje i podatak da su u ovo doba pandemije tamo jedini imali premijeru. Za oko su zapeli i Andrewu Dittonu, najznačajnijem svjetskom influenseru na ovom polju, koji im je posvetio prilično gledanu reportažu.

– Mi zaista ne možemo opisati značaj njegove posjete. Njega ne možete platiti. Ne prima sponzorstvo. Njegove reportaže su istinite i objektivne. Ovo je za nas ogromno – napisat će Lejla na svom Facebooku još za vrijeme trajanja Salona.

Dobili su i medijski prostor u italijanskim, francuskim, britanskim… specijalizovanim magazinima i emisijama.

Ideja o gradnji kamp-prikolica – govori nam Denis nakon povratka iz Düsseldorfa – datira još iz 2016. godine, kada smo napravili i idejni projekat i detaljno ispitivanje tržišta.

Još tada smo projekat ponudili kompaniji “Prevent”, ali njihov menadžment nije imao sluha za zajedničku saradnju. Model smo napravili prošle godine, u jeku koronavirusa, znajući da korona jednog dana mora stati i da život ide dalje. To se pokazalo vrlo dobrom investicijom, jer smo ove godine na Salonu mi jedini imali svjetsku premijeru.

Kao i jahta Derubis 44 Fly, njihova prikolica je od početka do kraja domaći proizvod. Po već uhodanom receptu, organizirali su klaster kooperanata iz cijele Bosne i Hercegovine, te zajedno s njima kreirali ovaj proizvod.

– Cijena – 32.000 eura

A po čemu je jedinstvena?

Po mnogo čemu – odmah će uzvratiti direktor Kraljević i stati nabrajati:
Jedina na svijetu ima “fiberglass monocoque”, jer ostali grade od panela. Jedina na svijetu ima i lamistal stakla iz autoindustrije, dok ostali koriste pleksiglas; daleko najveću kupaonu od 3 metra kvadratna, dok je kod ostalih ona maksimalno do 1,5 kvadrata.
Unutrašnja visina joj je 210 cm, izolacije zida i poda 7 cm (ostali 197 cm, odnosno 3-3,5 cm). Monolitnost karoserije i poda ostvarena je upotrebom poliestera ojačanog staklenim vlaknima kao vezivo, dok ostali silikoniraju spojeve.

Interijer je apsloutno inovativan s 10 kvadrata dnevnog boravka. Aerodinamičan izgled pruža vožnju bez turbulentnog opstrujavanja zraka, dizajn je futuristički, a zagarantovana je potpuna vodootpornost.

  • Nekako mi je kao i kod brodova najlakše samostalno razrađivati modele i donositi konstrukcijska rješenja. Smatram da svaki projekat mora imati taj umjetnički i empirijski dodir autora – kaže Denis.

Namjera im je odmah početi sa serijskom proizvodnjom, jer za nju već imaju sve spremno, počevši od kalupa pa dalje. Ciljaju na zapadnoevropsko tržište, koje je i pokazalo svoj veliki interes na sajmu u Düsseldorfu. Prema već prije objavljenim podacima, ova kamp-prikolica će koštati 32.000 eura.

Nesigurni Balkan

Sve to, međutim, ne znači da će razvoj i prodaja “Derubisova” broda pasti u drugi plan.

  • Jahte, naravno, idu nezavisno od kućica. Sljedeća isporuka nam je za Kostariku, a nakon toga sljedeće dvije za hrvatsko tržište. Za zadovoljavanje svih navedenih potreba, naravno da bi bilo potrebno izgraditi i proširiti postojeće proizvodne kapacitete, a na tome intenzivno i radimo – ističu.

Ne treba sumnjati da se nešto treće već skicira u glavama ovo dvoje inovativnih ljudi. Vidjeli su da se može, a i svijet je za njih čuo.

Nakon jahti i prikolice, gotovo svaki projekat će biti lakše ostvariti jer smo na ova prva dva dokazali svoju ozbiljnost i mogućnosti. Kapital na Balkanu nije lako pokrenuti, jer je princip ulaganja kompanija koje su već napravile tržišni uspjeh takav da čekaju dok neko ne propadne da bi ga kupili.

To “lešinarstvo” je razlog zbog čega mnogi dobri projekti idejno počnu na Balkanu, a završe u Evropi koja zna prepoznati njihovu vrijednost.

  • Vrijedimo onoliko koliko uspijemo uvjeriti druge u našu kvalitetu. Dokaz tome je naš nastup u Düsseldorfu, na kojem nas gotovo niko nije pitao odakle smo, nego je fokus bio na kvaliteti proizvoda – reći će Denis Kraljević.
- Marketing -

Najnovije