U Srbiji počela proizvodnja vakcine Sputnik V

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin označili su sinoć, putem video-linka, početak proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u “Torlaku” pritisnula je direktorica Instituta Vera Stoiljković, čime je Srbija postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

- Marketing -

U prvom periodu, od četiri do šest mjeseci, “Torlak” će proizvesti četiri miliona vakcina Sputnjik V. Očekuje se da bi prva vakcina iz “Torlaka” mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.

Vučić je tom prilikom istakao da, zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsjednika Putina, “mi smo danas svjedoci velikog iskoraka Srbije u borbi protiv COVID-19”.

Prema njegovim riječima, velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat, proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji.

On je dodao da će humanost Putina i cijelog ruskog naroda pomoći Srbiji da Institut “Torlak” postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

  • Čovjekoljublje koju Ruska Federacija iskazuje prema građanima Srbije predstavlja svjedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dvije države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dvije zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku – poručio je predsjednik Srbije.
  • Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju četiri miliona doza vakcine Sputnjik V – naveo je Vučić i uputio čestitke Ruskom fondu direktnih investicija, ruskoj farmaceutskoj kompaniji “Generijum” i ”Torlaku” na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Stoiljković je, obraćajući se zvaničnicima, istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju pomenutom vakcinom, “zahvaljujući čijoj visokoj efikasnosti od 96,6 posto smo očuvali zdravlje građana”.

Srbija je danas, kako je ukazala, među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 posto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog prosjeka.

Ona je navela i da je saradnja Instituta “Torlak” i Ruskog fonda direktnih investicija uspješan primjer saradnje dviju zemalja u vrijeme krize.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povodom obratio se i argentinski predsjednik Alberto Fernandes.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano