U Srbiji će se proizvoditi nova Fiat Panda

Stellantis će nastaviti proizvodnju automobila u Srbiji.

Potpisom ugovora između resornog ministarstva privrede i firme FCA Srbija (Fiat Chrysler Automobiles Srbija) dvije strane su se dogovorile o poslovnoj budućnosti proizvodnih kapaciteta u Kragujevcu.

- Marketing -

Sastanku s vodstvom Stellantisa predvođenim Carlosom Tavaresom prisustvovao je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom naglasio kako skorim startom proizvodnje električnih automobila počinje nova era.

Plan je da proizvodnja započne 2024. godine, a do tada će u modernizaciju kapaciteta biti uloženo 190 miliona eura, od čega će srbijanska strana osigurati 48 miliona. Ugovor o financiranju potpisali su srbijanska ministrica privrede Anđelka Atanasković te prva osoba FCA Srbije i voditeljica globalnog korporativnog ureda Stellantisa Silvia Vernetti.

Zanimljivo je da su zbog posjeta u Kragujevcu morali pokrenuti proizvodnu liniju iako trenutno nemaju dijelova za proizvodnju. “Dva dana smo čistili i lickali odjel proizvodnje šasije, a sutra nećemo raditi”, rekao je neimenovani zaposlenik tvornice za N1. Inače, u Kragujevcu se ove godine proizvodio Fiat 500L, ukupno tek 10 dana. Godišnji kapacitet tvornice je 200.000 automobila.

Srbijanski predsjednik nije specificirao koji će se model proizvoditi, već je samo rekao kako će biti električan i spadat će u srednju klasu. Pritom je naglasio kako je potrebno promijeniti strategiju i graditi električne punionice. “Moramo unaprijediti svoje energetske planove. Danas počinje nova era”, rekao je Vučić, piše N1.

Mediji pak nagađaju kako će prvi model biti dugo najavljivana nova generacija Fiatove Pande.

Tavares je rekao kako će do 2030. lansirati do 100 novih električnih i hibridnih modela. Naglasio je kako se kragujevački pogoni moraju prilagoditi proizvodnji novih modela do kraja 2023. godine.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano