U Sloveniji karantin se skraćuje sa 14 na 10 dana 

0

Vlada Slovenija danas je donijela odluku o skraćivanju karantinskog perioda sa 14 na 10 dana prilikom ulaska u Sloveniju iz zemalja s lošijom epidemiološkom slikom.
Promjena će stupiti na snagu u nedjelju 13. septembra. Izuzeci, kada karantin nije naređen, su sahrana bliskog člana porodice i održavanje kontakta sa članovima uže porodice – više neće biti ograničeni na 24 sata. 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potrebna valjanost negativnog testa produžuje se sa 36 na 48 sati, piše 24ur.

Prošle sedmice stručna savjetodavna grupa Covid-19 pri Ministarstvu zdravlja raspravljala je o prijedlogu Evropske komisije za ujednačena pravila za šengenski prostor i razgovarala o mogućnosti skraćivanja karantinskog perioda nakon ulaska u Sloveniju iz zemalja koje nisu na popisu epidemiološki sigurnih zemalja ili njihovih administrativnih jedinica.

“Ekspertna grupa zauzela je stav da se period naređenog karantina nakon ulaska u Sloveniju na granici definira kao desetodnevna karantena koja ne zahtijeva testiranje nakon završetka i jednoliko se odnosi na sve prilikom prelaska granice”, objasnio je glasnogovornik vlade Jelko Kacin. 

Također je rekao da karantini pri dolasku iz inostranstva neće biti ukinuti neko vrijeme, “jer se čitav niz pozitiva koji se vrate pojavljuju upravo tokom karantina”.

Izuzeci, kada karantin neće biti određen, odnosi se na sahranu bliskog rođaka i održavanje kontakta s užim članovima porodice, od nedjelje više neće biti ograničeni na 24 sata.
Zahtjev za ukidanje samoizolacije- karantina za bh. građane koji rade i žive u Sloveniji zatražili su iz Nezavisnog bloka, čija je zastupnica u Parlamentu BiH Aida Baručija podnijela inicijativu i pozvala Parlament i Vijeće ministara BiH da zatraže od vlasti u Sloveniji ukidanje ove odredbe za bh. građane. 
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka je, u saradnji sa bh. organizacijama iz Slovenije upućivao zajedničke inicijative i očekuje se nastavak ovoga zalaganja kako bi se pomoglo velikom broju bh. građana koji rade i žive u Sloveniji da mogu doći u BiH, posjetiti svoje porodice i prijatelje.
U slučajevima kada se relevantni dokazi i negativni rezultati ispitivanja moraju dostaviti po ulasku u Sloveniju, oni ne smiju biti stariji od 48 sati. To je novina, istakao je Kacin, jer se potrebna validnost negativnog testa produžava sa 36 na 48 sati. Potvrdu o negativnom testu mora izdati institucija čiju je autentičnost priznao Slovenački institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalni laboratorij za zdravlje, životnu sredinu i hranu. Kao što je Kacin dodao, roditelji su također dodani u definiciju članova uže porodice.