U RS izdato 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje

Popularno

Povezano


Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje.
– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini. Prema evidenciji koje vodi Ministarstvo površina pod kojom je zasijana industrijska konoplja u 2021. godini je oko 18 hektara, rečeno je za portal InfoBijeljina iz ovog ministarstva.
U Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.
Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može imati ova konoplja.
– Industrijska konoplja je konoplja (Cannabis sativa L.) čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o sjemenu poljoprivrednog bilja, navedeno je u pravilniku.
Zahtjev za izdavanje odobrenja mogla su podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do 31. marta tekuće godine.

- Marketing -

Najnovije