U posjetu Kaknju dolazi visoka delegacija Vijeća Evrope koju čine članovi Odbora stručnjaka za pitanja Roma

U utorak, 28. oktobra 2014. godine, Kakanj će posjetiti članovi Odbora stručnjaka Vijeća Evrope za pitanja Roma (CAHROM). Visoku delegaciju Vijeća Evrope koju će činiti članovi iz 25 država primit će općinski načelnik Nermin Mandra i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sastanak će biti upriličen u Omladinskom centru Kakanj, sa početkom u 10.00 sati. U okviru sastanka, planirano je da općinski načelnik Nermin Mandra gostima predstavi dostignuća Općine Kakanj  u pogledu poboljšanja socijalnog statusa Roma u Kaknju, posebno u segmentu razvoja koncepta socijalnog stanovanja.

Potom će biti prezentirana dostignuća Programa demokratskog upravljanja i učešća zajednica kroz medijaciju u BiH (ROMED). O ovim dostignućima će govoriti Mujo Fafulić.

Medijacija je metoda koja se koristi širom Evropske Unije kako bi se  izborilo sa nejednakostima sa kojima se Romi susreću. Medijacija podrazumijeva zapošljavanje pojedinaca iz lokalnih romskih zajednica kako bi djelovali kao posrednici između Roma i javnih insitucija u pitanjima zapošljavanja, zdravstvene brige i obrazovanja.

Radi se o programu kojeg je osmislilo Vijeće Evrope.

Nakon sastanka u Omladinskom centru, bit će upriličena i posjeta dijelu naselja Varda u kojem žive Romi. U ovom naselju tokom prošle godine izgrađena je zgrada u kojoj je smješteno 12 socijalno ugroženih porodica Roma, a ovih dana je počela izgradnja još 4 stambene jedinice. Ove radove finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Možda vam se svidi

Comments are closed.