U porastu broj zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a: Bitku za život izgubilo 75 ljudi u BiH

0

U BiH je registrovano ukupno 369 osoba inficiranih HIV-om ili oboljelih od AIDS-a, dok je od posljedica ove bolesti umrlo 75 ljudi.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U ovom periodu, u FBiH je zabilježeno 14 novodijagnostikovanih, od čega se kod 4 oboljela razvila AIDS, a njihova prosječna starost je 35,7 godina.

U ovom periodu, u FBiH je zabilježeno 14 novodijagnostikovanih, od čega se kod 4 oboljela razvila AIDS, a njihova prosječna starost je 35,7 godina.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centa RS antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi 60 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om. Od posljedica AIDS-a, u RS su do sada umrle 24 oboljele osobe, tokom prošle godine registrovana su 4 smrtna slučaja, dok je u FBiH umro ukupno 51 pacijent.

Pod kontrolom

Podsjetimo, HIV virus uzrokuje hroničnu, neizlječivu infekciju koja, ako se ne tretira, može da dovede do obolijevanja od AIDS-a.

– AIDS je teško oštećenje imunološkog sistema koji, onda, postaje bespomoćan, te nije u stanju da se odbrani od ‘bezazlenih’ bolesti poput upale pluća, od kojih bismo se inače uspješno oporavili. Virus HIV-a se nikad ne može odstraniti iz organizma u smislu potpunog izlječenja. On će uvijek biti prisutan u tijelu, ali uz pomoć lijekova se može držati pod kontrolom – kažu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Stela Stojisavljević, specijalista socijalne medicine u IJZ, kaže da je, od ukupnog broja novootkrivenih unazad godinu dana, 7 autohtonih, a 3 importovana slučaja.

– Posmatrajući uzrast, najveći broj je registrovan u starosnoj grupi 30-39, zatim 50-59 godina. Prema polnoj strukturi, 80 posto HIV seropozitivnih osoba su muškog pola, 19 posto ženskog, dok je jedan posto registrovanih nepoznatog polnog statusa. Najučestaliji put prenosa HIV infekcije i dalje je heterose*sualni kontakt, u 48 posto, te homo/bise*sualni u 37 posto slučajeva, dok 5 posto pripada grupi injekcionih korisnika droga. Preparatima krvi je zaražen jedan posto, a u jedan posto slučajeva riječ je o vertikalnom prenosu s majke na dijete – ističe Stojisavljevićeva.

Terapija

Naglašava da se u Srpskoj, u sklopu redovnih aktivnosti, u kontinuitetu sprovodi epidemiloški nadzor, nadzor i liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom osoba sa HIV/AIDS-om, s akcentom na zdravstveno prosvjećivanje, odnosno prevenciju i rano otkrivanje HIV pozitivnih osoba, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )