U ponedjeljak protest ispred zgrade Vlade FBiH: Rudari Kreke dolaze u Sarajevo

Popularno

Povezano

Radnici Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle za ponedjeljak, 27. septembar, u 10 sati, najavili su proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu.

Dopis u kojem je najava protesta upućen je premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću.

- Marketing -

Povod organiziranja protesta je neisplaćivanje plaća radnicima za mjesec avgust, čime se direktno krši Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH – kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Kreke.

Organiziranje protesta podržao je i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH na sjednici održanoj 22. septembra. U njihovom zaključku stoji da “Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH ranije nisu prihvatili zahtjev Sindikalne organizacije RU Kreka za smjenu menadžmenta”, pa je stoga protest povodom neisplaćivanja plaće za avgust opravdan, piše Faktor.

Sindikat Kreke u svojoj odluci naveo je i da će, ukoliko do 27. septembra plaća za avgust bude isplaćena, protest biti otkazan.

- Marketing -

Najnovije