U Pionirskoj dolini 28. maja Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći za mlade volontere


U Pionirskoj dolini, zelenoj oazi u centru Sarajeva 28. maja bit će održano ovogodišnje Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći za mlade volontere – osnovce i srednjoškolce iz cijele Federacije BiH.

- Marketing -

Tema takmičenja je pružanje prve pomoći ljudima čiji životi i zdravlje mogu biti ugroženi u prirodnom okruženju, usljed vremenskih nepogoda i drugim situacijama u neposrednoj životnoj sredini, potvrdili su Feni iz KJKP “Park”.

Tim povodom danas su direktor preduzeća Park Adis Bešlić i izvršni direktor Enes Kazić održali sastanak sa predstavnicima Crvenog križa Federacije BiH, koji je i organizator takmičenja na nivou Federacije BiH.

Više od stotinu učesnika, djece i mladih iz brojnih općina i gradova FBiH u subotu 28. maja u terminu od 10.00 do 14.00 sati takmičit će se i demonstrirati svoja znanja i vještine iz oblasti spašavanja ljudi, ali imati i priliku da upoznaju sve ono što Pionirska dolina nudi gostima.

Prema riječima direktora Bešlića, cilj podrške u organizaciji ovakvog takmičenja za djecu s područja FBiH, osim da imaju adekvatan prostor za prezentaciju znanja i naučenih tehnika, jeste i prilika da prvi put, dobar dio njih dođe i posjeti zoološki vrt, te upoznaju prirodne ljepote glavnog grada svoje države.

– Cilj je da vole život, da vole ljude i da vole sve ljepote kojima raspolaže BiH, a Pionirska dolina i zoo vrt to sigurno jesu – zaključio je Bešlić.

– Za organizaciju takmičenja potrebno je sceniranje različitih manjih nesreća sa prikazom povreda koje mladi saniraju, njihov rad ocjenjuje grupa sudija – eksperata iz prve pomoći. Pripremljene su i nagrade za najbolje, ali i edukacija stanovništva, u ovom slučaju posjetilaca Pionirske doline. Takmičenje i kompletna organizacija neće biti područje u kojem su smještene životinje, da ih ne bi uznemiravali.To je još jedan od segmenata kojim želimo dodatno naglasiti humanu vrijednost takmičenja – istakla je Indira Kriještorac iz Crvenog križa FBiH.

Organizatori pozivaju i građane da posljednju subotu u mjesecu planiraju za posjetu Pionirskoj dolini, te da dođu i bodre mlade volontere Crvenog križa Federacije BiH, jer njihova znanja možda u budućnosti budu značajna i presudna u spašavanju nečijeg život, navode iz KJKP “Park”. 

(FENA) E. F.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano