U ovoj zemlji su zakonom zabranjene žvake: Za prodaju se ide čak i u zatvor

Zakoni država širom svijeta zabranjuju različite stvari. Najčešće su to opojne droge, u mnogim zemljama na listi je i alkohol a vjerovatno niste znali da postoji država u kojoj su zabranjene žvagaće gume. U pitanju je Singapur, a evo i zašto.

Bivši premijer Singapura, Lee Kuan Yew, u svojim memoarima je opisao kako su osamdesetih godina prošlog vijeka žvakaće gume stvarale brojne probleme. Neodgovorni građani su iskorištene žvake masovno lijepili u poštanske sandučiće, ključaonice, dugmad za lift a ulice, stepenice i trotoari su stalno bili prljavi što je povećavalo troškove gradske čistoće.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Onda je 1987. zvanično otvoren lokalni željeznički sistem vrijedan 5 milijardi dolara, poznat kao Mass Rapid Transit (MRT). Vandali su počeli lijepiti žvake na senzore vrata modernih vozova uzrokujući probleme. Popravke su bile skupe a krivce je bilo teško uhvatiti. Tada su zakonodavci uzeli stvar u svoje ruke i u januaru 1992. zvanično zabranili prodaju i uvoz žvakaćih guma.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Odmah nakon uvođenja, zabrana je izazvala mnogo kontroverzi i otvorenog prkosa. Mnogi su išli u susjednu Maleziju kako bi kupovali žvake a onda ih je Vlada javno „imenovala i osramotila“ kako bi pokazala koliko čvrsto stoji iza ovog zakona, prenosi N1.

Ipak, u Singapuru se nikada nije pojavilo crno tržište žvakaćih guma, iako neki Singapurci povremeno uspijevaju prokrijumčariti male količine žvakaćih guma za vlastitu potrošnju. Nakon zabrane, gradsko vijeće je izvijestilo o značajnom smanjenju otpada od žvakaćih guma na javnim mjestima, a nijedna žvaka više se nije zaglavila u vrata lifta niti poremetila MRT sisteme.

Kazna za njihovo krijumčarenje u zemlju je godina zatvora i 10.000 singapurskih dolara (oko 7.200 američkih dolara). Od 2004, dozvoljeno je korištenje male količine žvaka u medicinske svrhe. Farmaceuti i stomatolozi ih mogu prodavati kao lijek pacijentima, uz obavezni recept.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Grom udario u cestu u Grudama, kao da je pala bomba

Grmljavinsko nevrijeme jutros je pogodilo Grude. Grom je udario u...

Ekstraprofit za naše pumpadžije, pada barel nafte

Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na...

Koliko je glasova potrebno za ulazak u Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ako je suditi po ranijim opštim...

Istraživanje: Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije (DEI) provela je u augustu...