U osam gradova u Norveškoj obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

U norveškim gradovima Oslu, Dramenu, Sarpsborgu, Lillehameru, Kristijansandu, Stavangeru, Bergenu i Trondhajmu danas su Bosanci i Hercegovci obilježili 25. godišnjicu od genocida u Srebrenici.
 
Zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa i činjenice da istinu treba približiti običnom čovjeku u društvima izvan Bosne i Hercegovine okupljeni su stajali na najfrekventnijem mjestima u ovim gradovima odajući počast žrtvama.
Nosili su plakat na kojem je bio “QR kod” za skeniranje kako bi Norvežani mogli naći detaljne i precizne informacije o genocidu u Srebrenici. Zbog situacije s koronovirusom nije se mogao dijeliti štampani materijal zbog čega je “QR kod” bio praktično rješenje. Članovi timova su na sebi imali bijele majice s brojem žrtava.
Samo u Oslu bilo je pet timova na pet prometnih lokacija Grønlandstorg, Stortinget, Aker Brygge (Nobelsenter), Majostuen i Grunnerløkka (øvre).
U drugim gradovima po jedan tim stajao je na centralnim trgovima, a u svim gradovima i na svim mjestima događaj je počeo u isto vrijeme u 12 sati.
Događajima u Sarpsbpourgu i Oslu prisustvovao je ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević koji je naglasio da je 25 godina od genocida u Srebrenici izuzetno važno približiti norveškoj javnosti.
Zahvalio je bh. građanima na ažurnosti i aktivnosti u realiziranju događaja na gotovo cijeloj teritoriji Norveške.
U ime Organizacionog odbora ove velike inicijative bili su Senaid Kobilica i Alma Šuvalić.
Avaz

Možda vam se svidi

Leave A Reply