U Njemačkoj rekordan broj oboljelih – “Postoji spisak ulica na kojima se nosi maska, a evo koliko ljudi smije da bude na proslavama”

Po prvi put u Njemačkoj je u roku od 24 sata registrovan petocifren broj novozaraženih – 11.287. Stanje je zabrinjavajuće pa se uvode se sve strože mjere.

Da li su nove mjere već stupile na snagu i kakva je trenutna situacija u zemlji, otkrivaju Ana Marković i Željka Daković, koje godinama žive Njemačkoj, u Berlinu i Ulmu.

Institut za zarazne bolesti Robert Koh saopštio je da je u posljednja 24 sata potvrđeno 11.287 novih slučajeva korona virusa, preminulo je 30 osoba. Ukupan broj zaraženih porastao je na 392.049, a broj smrtnih slučejava na 9.905, prenosi Rojters.

Kakvo je stanje u gradu Ulmu?

“Maske su sad obaveznei na otvorenom prostoru, odnosno u pješačkim zonama, na pijacama i autobuskim stanicama, zapravo svuda gdje cirkuliše veliki broj ljudi”, kaže za “Žena” Željka Daković koja u Njemačkoj živi sa suprugom i sinovima Markom (12) i Jovanom (9).

S obzirom da je mama školaraca, direktno je upoznata sa situacijom u školama.

“Đaci sve vrijeme u školi nose maske, a biće na raspustu od 26. oktobra do drugog novembra. Raspust nije novina, ovu jesenju pauzu imaju više godina unazad”, dodaje Željka i ističe da se u školskim ustanovama uveliko primjenjuje metoda provjetravanja kojoj se Njemačka okrenula prije nekoliko sedmica.

“U školama se svakih 20 minuta otvaraju prozori, koji ostaju otvoreni pet do 10 minuta”, dodaje i otkriva da su od ponedeljka (19.10) uvedene nove mjere.

“Od septembra je bilo dozvoljeno da se sportski treninzi održavaju kao i ranije. Međutim, od prije tri dana ponovo je odlučeno da na treningu bude najviše 20 osoba, a od sutra počinje da se primjenjuje mjera da kafići i restorani rade do 23 sata”.

Od prije nekoliko dana ponovo je na snazi i mjera za privatna okupljanja na kojima može maksimalno da bude 10 osoba odnosno članovi samo iz dvije porodice.

Možda vam se svidi

Leave A Reply