U Njemačkoj je zakonom definirano vrijeme odmora, a drakonske su kazne za one koji se ne pridržavaju

0

Kako bi se osiguralo da niko ne mora trpjeti neprekidnu buku u svako doba dana, u Njemačkoj postoji zakonom predviđen popodnevni odmor ili Ruhezeit.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ali kada je vrijeme odmora i što zapravo znači?

Raširena zabluda je da postoje općenita razdoblja odmora koja se primjenjuju u cijeloj zemlji. Zapravo svaka država i općina mogu odrediti vlastito vrijeme odmora. Stanodavac može također napisati svoja pravila o „Ruhezeitu“ u kućnom redu ili Hausordnungu.

Obično ‘tišina’ započinje u 22 sata i završava u 6 ujutro ili 7 ujutro. Nedjelja i državni praznici također se smatraju ‘mirnim’ danima. U subotu nema posebnih razdoblja odmora, jer se to obično smatra radnim danom – osim ako je taj dan državni praznik. Ni mirna razdoblja za vrijeme ručka nisu regulirana u cijeloj zemlji. Nekada su bile češće, ali nekoliko saveznih država više nema fiksno pravilo o tome.

Na primjer, njemačka država Hessen imala je zakonski propisano popodnevni odmor u vrijeme od 13 do 15 sati, ali ga je ukinula početkom 2000-ih. Obično je na općinama da odrede razdoblja odmora tokom dana. Na primjer, u njemačkim lječilišnim gradovima (Kurorts – prirodna lječilišta, blata i slane vode) općenito postoji podnevni odmor od 12 ili 13 do 15 sati.

U ta razdoblja ne smije se stvarati pretjerana buka, navodi Fenix.

Evo nekoliko aktivnosti koje se trebaju izbjegavati jer mogu dovesti do namrgođenog susjeda ili čak podnijeti žalbu stanodavcu ili dolazak službenika iz Ureda za javni red i mir (Ordnungsamt).

– Uključivanje veš mašine

– Usisavanje

– Glasno puštanje muzike