U mezarju Bišćani džanaza za 77 Bošnjaka: Petorice braće Hegića i otac ukopani jedan do drugoga

Porodice ubijenih Prijedorčana, nakon klanjanja kolektivne dženaze koja je obavljena na stadionu u Kozarcu, na šehidskom mezarju Bišćani, nedaleko od Prijedora, dočekali su tabute sa posmrtnim ostacima 77 nevinih žrtava Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su mnogobrojni članovi rodbine tabute iznijeli do mezara klanjali su dženazu za nevine žrtve Prijedora. Iznošenje tabuta pratilo je čitanje imena…U šehidskom mezarju Bišćani su ukopani mnogobrojni članovi porodica Hegić, Duratović, Mrkalj, Vojniković, Gazibara, Porčić, Ramulić, Kekić, Avdić, Alagić, Kadirić, Draganović, Mujanić…

Jedan do drugoga, u mezare su spuštena i braća Hegić. To su: Asuf (Abdulah) Hegić (1967.), Velid (Abdulah) Hegić(1964.), Vehid (Abdulah) Hegić (1960.), Ragib (Abdulah) Hegić (1955.), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953.), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić (1932.).

Braću je sa članovima rodbine u mezare spustio jedini preživjeli, Ferid Hegić (56).

To je bio njegov posljednji oproštaj od braće i oca. Ostao je sada sam sa majkom Mine.

Tokom aprila je identificirano šest članova porodice Hegić, otac ubijen u šezdesetoj godini života Abdulah (Emin) Hegić (1932.) i pet sinova starosti od 25 do 40 godina.

Konačni smiraj  tačno 22 godine od masovnih zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima našlo je 284 žrtve među kojima je 277 ekshumiranih u proteklih manje od godinu dana iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. Radi se o prvoj kolektivnoj dženazi i sahrani žrtava stradalih u prijedorskoj regiji u ratu 1992.- 1995. godina.

Žrtve su ukopane na osam različitih lokacija u okolini Prijedora: Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je 13-godišnji Elvis Šarčević, a najstarija Salih Kadirić koji je imao 77 godina. Danas je ukopano 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924.) koja je ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Međunarodni krivični tribunal za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) i Sud Bosne i Hercegovine do sada su za zločine počinjene tokom proteklog rata u Prijedoru pravosnažno osudili 26 osoba na ukupno 422 godine zatvora. 

Za zločine u najzloglasnijim logorima u toj regiji – Omarska, Keraterm i Trnopolje, koji su rasformirani krajem augusta 1992. godine, osuđeno je 14 osoba na ukupno 182 godine zatvora.

Možda vam se svidi

Comments are closed.