Povezano

U magacinu u BiH stoje opasne rakete Luna: Ima ih 10 komada


“U suprotnom prijeti ozbiljna opasnost od detonacije koja bi kao posljedicu imala i ljudske žrtve”, piše RTRS.
Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić kaže da su u toku pregovori sa dvije specijalizovane kompanije iz Srbije i SAD, a jedna će biti odbrana za taj posao koji bi trebalo da bude završen najdalje u naredna tri mjeseca.
Veo tajne stoji nad vojnim skladištem u Krčmaricama, desetaktak kilometara udaljenim od Banje Luke.
Lokalno stanovništvo nije čulo za dotrajale rakete, ali straha od eksplozija, kažu, nemaju jer ne znaju ni šta se u magacinu nalazi.
Iz reporterske ekipi RTRS tvrde da im je zabranjen ulazak u vojno skladište zbog sigurnosnih razloga, a nije dozvoljeno ni snimanje spolja.
Ipak, prema njihovim saznanjima u magacinu u Krčmaricama uskladišteno deset raketa Luna, sovjetske proizvodnje iz 60-ih tih godina prošlog stoljeća, što znači da je njihov radni vijek odavno prošao.
Rakete Luna su dužine oko devet metara, teške blizu 2,5 tone. U sebi imaju bojevu glavu težine 450 kilograma i tonu čvrstog raketnog goriva. Kada to pomnožite sa deset dobijete značajnu količnu potencijalno opasnog eksploziva.
O ovim raketama je govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zbog čega je podržao odluku Predsjedništva o uništenju tih raketa.
“Ne mogu se servisisati i ja sam kazao da se treba pristupiti njihovom uništavanju. Ovo govorim da ne bi bilo nikakvih špekulacija o tome”, kazao je, između ostalog, tada Dodik.

- Marketing -

Najnovije

Popularno