22.5 C
Kakanj
Četvrtak, 29 Jula, 2021

U Kantonu Sarajevo troje novozaraženih, danas nema vakcinacije u Zetri

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Od pomenutog broja novozaraženih jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.
Trenutno je u KS hospitalizirano 29 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od koronavirusa u navedenim bolnicama.
U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.
Kanton Sarajevo trenutno bilježi 204 aktivna slučaja koronavirusa. U samoizolaciji se nalaze 982 osobe.
Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.568 osoba zaraženih koronavirusom i 51.081 izliječena.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 63 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 105 PCR uzoraka.
Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 258 PCR testiranja.
Covid-pozivni centar je zabilježio 129 poziva, a obavljeno je i 97 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.
I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano 300 doza.
Kako je najavljeno, danas nema vakcinacije u Zetri, bit će nastavljena sutra, i to vakcinacijom onkoloških pacijenata i uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, te planiranom revakcinacijom građana sa zakazanim terminima.
Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. prenosi “Klix“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO