U Kantonu Sarajevo šestero novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula

Popularno

Povezano


U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo na koronavirus bilo je pozitivno šest osoba od 533 testiranih. Od infekcije COVID-19 oporavilo se 14 osoba, dok je preminula jedna, javlja Anadolu Agency (AA).
Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.
Trenutno su u KS hospitalizirana 52 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 33. Na respiratoru su dva pacijenta, i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta. U protekla 24 sata tri osobe su otpuštene sa hospitalizacije.
U Kanton Sarajevo danas su zabilježena 232 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.458 osoba, navedeno je u saopćenju objavljenom na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo.
Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.480 osoba zaraženih koronavirusom i 50.972 izliječene.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.
I danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.
Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponavljaju obavijest građanima koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama ovog zavoda u kojima će ih evidentirati u sistem, te im naknadno dati termin vakcinacije.
Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni.
Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

- Marketing -

Najnovije