28.5 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

U Kantonu Sarajevo na snazi zabrana rada poslovnim subjektima


Odluku o zabrani donijela je Vlada Kantona Sarajevo u ponedjeljak 8. marta.
Iz zabrane, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, izuzete su trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti.
Isto važi i za kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, aerodrom, kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu, hotele i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, subjekte koji se bave proizvodnom djelatnosti, subjekte koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima i gradilišta.
U ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata poslovnim subjektima, u periodu dok traje zabrana, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.
Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike.
U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima koji su izuzeti iz zabrane.
Za provođenje navednih mjera zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.
Zaključkom je također naloženo i specijalistima radiolozima-senolozima iz primarne zdravstvene zaštite da u okviru svog redovnog posla čitaju i RTG nalaze pluća iz COVID ambulanti.
Zaključak o zabrani rada donesen je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.
Građanima nije zabranjeno kretanje, osim za vrijeme policijskog sata na području Federacije Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 23 do pet sati.
Kanton Sarajevo u posljednjih nekoliko dana bilježi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, a stručnjaci i nadležni organi pozivaju na poštivanje mjera. Najavljene su i strože kontrole kada je u pitanju poštivanje propisanih mjera, među kojima su pravilno nošenje maski, održavanje distance i poštivanje ograničenja broja ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.
Zbog pogoršane epidemiološke situacije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u četvrtak je najavio vraćanje online nastave u KS. Kantonalna vlada je pokrenula niz aktivnosti u vezi s procesom nabavke vakcina, koje su, prema mišljenju mnogih stručnjaka, put nade ka kraju pandemije.

https://hasv2globalcdn.aa.com.tr/Arsiv/Goruntu/Preview/2021/03/12/47309603/20210312_3_47309603_63327888_Preview.mp4

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO