5.5 C
Kakanj
Nedjelja, 24 Januara, 2021

U Kaknju omogućeno DRIVE-IN testiranje na koronavirus

U Kaknju je od danas omogućeno tzv. Drive-in testiranje na covid-19.

U današnjem saopćenju Doma zdravlja Kakanj navodi kako je za drive-in testiranje dovoljno da se pacijent vlastitim automobilom doveze ispred COVID ambulante gdje će mu osoblje uzeti uzorak na licu mjesta tako da ne mora izaći iz svog automobila a u cilju olakšanja pacijentima i da se spriječi daljnje širenje infekcije.

Apel za građane imaju simptome

Apelujemo na naše sugrađane da se pri pojavi simptoma COVID-19 javljaju  svom porodičnom ljekaru ili u COVID ambulantu, te da poštuju preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi. Sve navedene  preventivne protivepidemijske mjere  su se pokazale učnkovito u borbi protiv COVID-19, te još jednom molimo naše sugrađane da budu odgovorni i da ih se pridržavaju i primjenjuju u svakodnevnom životu. .

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru ili  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza.

Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

U Dom zdravlja Kakanj ulaz uz najavu i zaštitnu masku

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO