-8.2 C
Kakanj
Četvrtak, 28 Januara, 2021

U Kaknju do danas 827 slučajeva zaraze: Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi

Iz JU Dom zdravlja Kakanj stiglo je novo saopćenje za javnost u kojem su izneseni podaci o trenutnom stanju vezi zaraze novim virusom korona.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa apeluje i moli  sugrađane da se pri pojavi simptoma COVID-19 javljaju  svom porodičnom ljekaru ili u COVID ambulantu, te da poštuju preventivne epidemiološke mjere kojima se želi spriječiti pojava i širenje infekcije među stanovništvom, a to su prije svega: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Obavještavamo javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano  827 slučajeva COVID-19, od čega je  41 aktivnih, 38 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 3 pacijenata su trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 749 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.  Do današnjeg dana   testirano je 2533 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 37 smrtnih slučaja od COVID-19.

Svi građani koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru ili  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO