― Marketing ―

U FBiH se provode projekti vrijedni 6,7 milijardi KM – od cesta do energije

- Marketing -

Nacrt programa javnih investicija Federacije, a koji je nedavno usvojen na federalnoj Vladi, pokazuje svojevrsni zamah u realizaciji velikih, strateški važnih projekata za privredu u ovom entitetu, a brojke upućuju na rast, kako u kontekstu projekata koji se realiziraju u ovom trenutku tako i kada je riječ o projektima koji su odobreni.

Ukupna vrijednost 72 projekta koja su uključena u Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH 2023. – 2025. godine je 17,6 milijardi maraka, a pritom se najveći dio iznosa, oko 10 milijardi maraka, odnosi na projekte koji su kandidirani, njih deset.

Međutim, podatak koji jasno upućuje na živu privrednu aktivnost u ovom entitetu iščitava se iz činjenice da je vrijednost 58 projekata, čija je provedba u toku, veća od 6,7 milijardi maraka.

- Marketing -

A na tomu se neće stati jer su odobrena i nova četiri projekta u vrijednosti od 872,28 miliona maraka, piše Večernji list BiH.

Rang-lista

Večernji list imao je uvid u izvještaj o radu Povjerenstva za Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje od januara do juna 2022. godine, a u kojemu se, među ostalim, navodi kako je, temeljem bodova koje je Povjerenstvo dodijelilo svakom od projekata, Federalno ministarstvo finansija utvrdilo rang-listu prioritetnih projekata kandidiranih za nacrt Programa javnih investicija Federacije BiH 2023. – 2025. godine, koju je Povjerenstvo potvrdilo.

Temeljem ocjene i dodijeljenog broja bodova sastavljena je rang-lista kandidiranih projekata koji su uvršteni u nacrt PJI Federacije BiH, a koji je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH i usvojila.

Program javnih investicija, objašnjeno je iz Vlade, obuhvata projekte za čije su finansiranje, djelimično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku (projekti u provedbi), zatim prioritetne projekte za koje nisu osigurani izvori finansiranja u trenutku izrade Programa javnih investicija (kandidirani projekti) te one za čije je finansiranje pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti).

U kontekstu realizacije finansijski značajnijih projekata svakako treba uputiti kako se najveći broj njih odnosi na one iz područja saobraćajne infrastrukture, konkretno izgradnju dionica autoceste na koridoru Vc.

Počevši od poddionice Počitelj – Zvirovići na jugu pa do dionice Nemila – Poprikuše na sjeveru – u Federaciji svjedočimo o velikom zamahu u realizaciji strateški važnih infrastrukturnih projekata.

Aktivno je ukupno osam gradilišta na koridoru Vc, od kojih je riječ na sjeveru o četiri poddionice, u centralnom dijelu dvije i na jugu dvije poddionice.

To je novih 38 kilometara autoceste ukupne investicijske vrijednosti od 1,14 milijardi maraka, s različitim rokovima završetka.

Nove dionice

U ovoj godini plan je raspisati konkurse za još pet dionica. Do sada je to već urađeno za četiri dionice, i to Medakovo – Ozimice, tunel Prenj, Mostar sjever – Mostar jug i Kvanj – Buna.

Ostala je još jedna, i to na sjeveru, Ozimice – Poprikuše te se za nju planira objaviti natječaj do kraja godine. Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH također je jedan od kapitalnih projekata koji se trenutno provodi u Federaciji, a on, među ostalim, uključuje izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” u nizu općina u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine – izgradnja obilaznica važan je u kontekstu niza lokalnih samouprava koje će dobiti brze saobraćajnice nužne za unaprjeđenje privrednih aktivnosti.

Provodi se i nekoliko važnih projekata iz energetskog sektora, a kada je riječ o poljoprivredi, u fokusu je projekat razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) koji će uskoro biti i završen.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...