U FBiH od danas nove, rigoroznije mjere?


BiH se suočava s posljedicama nepoštivanja mjera iz prethodnog perioda, a zbog izostanka kontrola na granicama, borimo se i s novim britanskim sojem koronavirusa, koji se širi dosta brže od običnog. Uprkos manjem obimu testiranja tokom vikenda, broj zaraženih je u stalnom porastu, a posebno je alarmantno u Kantonu Sarajevo, gdje je jučer potvrđeno 493 novooboljelih i troje preminulih.
Najava proslava
Sve teža epidemiološka situacija i stalni rast broja oboljelih bit će razmatrani na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH koja je zakazana za danas.
Prema informacijama “Avaza”, bit će razmatrano uvođenje novih, rigoroznijih mjera, jer u pojedinim kantonima situacija može izmaći kontroli. Povod su pogoršanje epidemiološke situacije, posebno na području Kantona Sarajevo i HNK, nepoštivanje mjera, pa čak i najava održavanja osmomartovskih proslava.
– Sve je lošije, a ono što je najgore, čovjek ne zna dokad će trajati. Niko ne može predvidjeti kada ćemo početi lakše disati – kaže za “Avaz” prim. dr. Bakir Nakaš, poznati virusolog,piše Avaz.
Do početka vakcinacije, a mnogo puta je ukazivano na zabrinjavajuće kašnjenje BiH za ostatkom regiona i svijeta, građani nemaju mnogo izbora.
Higijena i maska
– Još od španske gripe kao najdjelotvornije mjere pokazale su se izbjegavanje kontakata i druženja, higijena ruku, a dodatno količinu virusa mogu smanjiti maska ili šal. Za očekivati je bilo donošenje novih mjera, možda i prije sedam dana. Podržavam ozbiljnije mjere, ali je pitanje na koje će se nadležni odlučiti, hoće li pokušati potpuno ograničiti ljude u kretanju, da na ulicama ili tržnim centrima nemamo hiljade ljudi – navodi Nakaš.
Država pravi komediju
Država se, podsjeća ovaj bh. zdravstveni stručnjak, trebala davno probuditi i sjetiti se da treba djelovati.
– Treba li je tužiti, tražiti smjene ili ne, ne znam, ali evidentno je da nisu poduzeli ništa. Ovo sad što poduzimaju je komedija. Komedija je formirati ad hoc grupe koje će nabavljati vakcine, da se pregovara ili da se tuže međunarodna zajednica ili “AstraZeneca” i “Pfizer”. To je van pameti.
Trebaju sami sebe tužiti jer nisu na vrijeme uradili ono što je uradio Vučić. On sad nabavlja i lijekove koji su se u Americi tek počeli upotrebljavati i skupi su, što znači da vodi računa o građanima. Naši znaju da im je sve zagarantirano jer su vlastodršci, a do naroda im je najmanje stalo – ističe prim. dr. Bakir Nakaš.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano