U Egiptu proglašena alarmantna situacija nakon smrti bivšeg predsjednika

Egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je angažiralo na tisuće dodatnih snaga sigurnosti nakon vijesti o smrti Mursija, javlja Anadolija.

Državne vlasti su također u okviru poduzetih mjera pozvale časnike i policajce koji su bili na odmoru.

Poduzete su posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima, a odobren je i plan “C” kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Mursi umro je danas u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Mursiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”. Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika, uključujući bijeg iz zatvora, ubojstvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vrijeđanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

Možda vam se svidi

avatar