U Domu kulture odigrana predstava "Priča o Ahmedu i Vesni"

World Vision BiH u saradnji sa romskim udruženjima „Budi mi prijatelj“ i „Romalen“ organizirali su kampanju „Idemo u školu“ u Kaknju i Visokom. Kampanja je u cilju podizanja svijesti o važnosti i značaju obrazovanja i upisivanja romske djece u osnovni obrazovni sistem. U okviru ove kampanje 18.8. 2014.god. u 15 ,00 sati, kako je i najavljeno u Kaknju je u Domu kulture odigrana predstava u kojoj su učestvovala romska djeca iz Kaknja i Visokog. Predstava govori o važnosti obrazovanja i školovanja.
“Priča o Ahmedu i Vesni je priča koja govori o životu dvije porodice,koje se bore kroz život želeći svojoj djeci da osiguraju bolju budućnost. Vesna ide u školu i mnogo je sretna, dok Ahmedovi roditelji ne znaju kako da se nose sa neimaštinom i svakodnevnim problemima. ” – kazao je u razgovoru za kakanj-x režiser predstave Mirza Mušija.
Predstava je bila veoma posječena a raduje činjenica da je publika bila većinom romske populacije. Vjerujemo da je predstava prenijela poruku onima kojima je i namjenjena i da će život mnogim mladim romima početi onako kako je završila predstava; Ahmed je snažnom željom i velikom borbom svojih roditelja te pomoći dobrih ljudi, komšija krenuo u školu. Volja je gospodar a intelekt je sluga govorili su rani filozofi. Snagom volje svaki pojedinac može ostvariti svoje snove, napraviti uspjeh i izboriti se za svoj komad neba.

Režija: Mirza Mušija
Tekst: Murisa Halilović
Igraju: Kenan Pandžić,Mirsada Bašić,Arnela Sejdić,Jasmin Dedić, Adelisa Sejdić,Begzada Bašić, Ajla Sejdić,Adela Husić,Eldina Sejdić,Eldin Sejdić,Emir Husić,Hanifa Ramić, Aida Vehabović,Anel Husić,Almina Sejdić,Almira Ramić,Sabrina Sejdić.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.