U čemu je tajna oživljenog interesa za videokasetama?

Na nedavno održanoj aukciji videokaseta na kojoj je film ‘Povratak u budućnost’ prodana je za 75.000 dolara, dok su filmovi ‘The Goonies’ i ‘Ralje’ prodani za 50.000, odnosno 32.500 dolara.

Dugo nezanimljive na tržištu kolekcionarstva, VHS kasete posljednjih su mjeseci na aukcijama postigle fantastične cijene, zahvaljujući nostalgiji i želji za novim mogućnostima ulaganja, javlja AFP.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Na nedavnoj aukciji Heritage Auctions, videokaseta na kojoj je film Povratak u budućnost prodana je za 75.000 dolara, dok su kopije filmova The Goonies i Ralje prodane za 50.000, odnosno 32.500 dolara.

Kolekcionari videotraka prisutni su od kasnih 1970-ih, kada je format prvi put predstavljen, ali ovih dana većina “VHS kaseta ne vrijedi gotovo ništa”, tvrdi jedan anonimni aktivni korisnik eBaya iz Newmarketa u Kanadi, koji kaže da ih je prodao gotovo 3.000 rasponu od više od 20 godina. “Bit ćete sretni ako danas dobijete po pet dolara”.

Važno je da bude prvo izdanje

Donedavno su samo neki filmovi kojih nema na internetu ili na drugim medijima, kao i malo poznati horor filmovi, mogli imati više cijene, ponekad i iznad 1.000 dolara.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ali ovaj novi trend uglavnom obuhvaća filmske hitove, posebno iz ranih ‘80-ih. Da bi se traka smatrala vrijednom, mora zadovoljiti neke posebne kriterije, s prvim izdanjem i zapečaćenim kopijama.

Ograničena izdanja Ratova zvijezda također bi izazvala interes. Kultni znanstveno-fantastični klasik Georgea Lucasa smatra se nezaobilaznim i nekoliko primjeraka već je prodano za više od 10.000 dolara.

Sveto Trojstvo mogli bi biti i filmovi s prve liste objavljenih na američkom tržištu 1977. godine MASH, Patton i Moje pjesme, moji snovi. Jay Carlson, direktor VHS Consignmenta u Heritage Auctions, rekao je da bi oni mogli doseći “šestoznamenkasti broj, možda sedmeroznamenkasti”.

Posljednji videorekorderi proizvedeni 2016.

Mnogi dugogodišnji kolekcionari pitaju se koji je razlog naglog porasta interesa, 16 godina nakon posljednjeg filma u ovom formatu (Povijest nasilja) i uz podsjećanje da su posljednji videorekorderi proizvedeni 2016. godine.

Philip Baker, koji vodi internet stranicu Videocollector, smatra da je nostalgija jedan od glavnih razloga povećanog interesa.

“Jedna od posebnih stvari kod VHS-a u odnosu na druge formate jest to što je to bio prvi dostupan način gledanja filma u vlastitom domu”, objasnio je Baker.

Voditelj Completly Unnecessary Podcasta, Pat Contri ima drugačiji stav i povlači paralelu između trenutnog VHS trenda i videoigara. Rekao je da su oba tržišta preplavljena “ljudima koji su samo odlučili ući u to, odnosno rekli sami sebi: ‘Imam novac, uložimo u to'”.

Carlson, na kraju, vidi veći potencijal u VHS kasetama nego u videoigrama, koje su prošle godine zabilježile dvije prodaje za više od milijun dolara.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...