U BiH zadržana tek 193 ilegalna emigranta

Iako je jedina europska zemlja koja ima Ministarstvo za izbjeglice, i činjenice da je golemi migracijski val prošle godine krenuo prema Europi, prostor BiH, sudeći po statističkim podacima, zbog loše ekonomske i socijalne situacije u velikom luku zaobilaze i migranti, kako ekonomski tako i oni politički iz Afrike, Bliskog istoka, piše Večernji list BiH. Prema službenim statistikama Službe za poslove sa strancima BiH, tijekom prošle godine u Imigracijski centar je smješteno tek 193 neregularnih emigranata, od kojih su 23 maloljetna stranca u pratnji skrbnika, s tim da je njih 13 u tom centru boravi od 2014. godine.

Sjeverni i južni koridor

U vrijeme kad se pričalo o migracijskom valu, kad je cijela Europa, živjela u svojevrsnoj panici od emigranata iz Afrike i Bliskog istoka, u BiH je tijekom 2015. godine udaljeno je 217 osoba, s tim da je obavljen dobrovoljni povratak osam osoba, a po osnovi readmisije 29, prisilno je udaljena jedna osoba, kroz projekt posebne namjene. Također je u istom razdoblju obavljen dobrovoljni povratak 179 osoba, samostalno dobrovoljnim povratkom 828 osoba. “Inspektori za strance su izvršili 7264 kontrole boravka stranaca, 10.876 operativnih provjera u cilju utvrđivanja činjenica o ispunjavanju uvjeta za odobrenje/produljenja privremenog boravka, 2729 inspekcijskih kontrola stranaca s odobrenim boravkom, poduzeli mjere prema neregularnim migrantima u 1296 slučaja i primijenili posebne ovlasti u 2896 slučaju (pregled osoba, stvari, vozila i prostorija; oduzimanje osobnih dokumenata, stvari i predmeta; privremeno zadržavanje i privođenje osoba)”, stoji u informaciji Službe za poslove sa strancima. Spomenimo da su prošle godine sigurnosno-obavještajne strukture u BiH napravile i projekciju mogućnosti otvaranja izbjegličkih koridora preko prostora BiH, ako se intenziviranu ratni sukobi u Siriji, Iraku i mogućim ulaskom Hrvatske u schengenski prostor, u kojem je istaknuta mogućnost da tisuće emigranata i izbjeglica put do država EU-a pronađu preko sjevernih i južnih koridora kroz teritorij BiH.

Aktiviranje nove rute

“U idućem razdoblju se može očekivati i pridruživanje Hrvatske schengenskom prostoru, što može biti dodatni “pull” faktor za korištenje teritorija BiH kao tranzitne rute prema Hrvatskoj”, stoji u informaciji o procjenama imogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji i EU. U ovom izvješću jasno je naglašeno kako “ne treba zanemariti mogućnost i procjene da određeni broj osoba put prema zemljama EU-a nastavi rutom koja ide preko BiH koristeći sjeveroistok BiH. Postoji mogućnost po kojoj se može aktivirati i ruta preko Kosova i Crne Gore prema jugu Hrvatske, odnosno prema jugoistoku BiH. U izvješću se spominju i mogući sigurnosni rizici po stanovništvo i imovinu BiH, dolaskom velikog broja ilegalnih emigranata iz zaraćenih bliskoistočnih država, kao Sirije i Iraka…

(vecernji.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar