U BiH sve više siromašnih, a depoziti stanovništva u bankama nikad veći

Popularno

Povezano

Cijene nezaustavljivo rastu, a plaće stagniraju i to godinama. Većina građana svaki mjesec jedva sastavlja kraj s krajem. Iz mjeseca u mjesec svi im je teže, a svaki naredni čini im se sve duži. No, nije tako svima. Ima i onih koji žive dobro. Takvi su uštedjeli pozamašne iznose. Da se nađe. Depoziti stanovništva u bankama dostigli su nevjerovatnih 14,5 milijardi maraka.

Dok većina preživljava, najnoviji podaci upravo govore da itekako ima onih koji novac čuvaju za sutra. Štednja u bankama ili u kućnoj varijanti.

- Marketing -

Prema podacima CBBiH, na kraju septembra 2021. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 14,49 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo. Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka – 53,4 posto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka.

Mnogi u strahu za budućnost štede. Kapital je plašljiv, a bh. privredni ambijent nestabilan, zato štednja raste.

  • Niko normalan kad pogleda naša tri dnevnika, nažalost, ne bi ulagao u BiH. Onda su i domaći ‘povukli ručnu’, tako da nema očekivanog rasta i razvoja. Zbog toga je štednja korporejta porasla više od štednje stanovništva, a ukupno je štednja u ovih osam mjeseci 8,6 posto”, kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.
Ilustracija

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet ističe da ovo dokazuje da građani nemaju gdje ulagati novac, nemaju prilika na finansijskom tržištu niti skolnost za poduzetništvo. Bolje bi bilo, ocjenjuje, da štednja opada, a da se povećava poduzetnička aktivnost.

Štednja raste, ali je pitanje ko štedi, a ko je primoran dodatno se zadužiti. S vremenom, raste i jaz između bogatih i siromašnih.

  • Ponuda kredita je veća od potražnje i dok potražnja ne bude puno veća od depozita koji imamo nema razvoja”, ističe Kutle.
  • Oni koji zarađuju više, imaju depozite, oni koji zarađuju manje ili imaju povećane potrebe zbog formiranja porodice, drugih planova i kupovine stana, oni se zadužuju. Potrebne su brojne javne politike, ekonomske, uključujući i fiskalne, kako bi se uvelo progresivno oporezivanje onih koji imaju više dohotke”, zaključuje Domazet, piše Federalna.ba.

Banke i štednja u njima su stabilne, za razliku od političke situacije koja je bila i ostala najveća prepreka ne samo ekonomskog oporavka nego skoro svih segmenata bh. društva.

- Marketing -

Najnovije