U BiH stiglo još 25.000 doza vakcine Sputnik V


Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je danas dočekao novi kontingent ruskih vakcina, je kazao da bi dodatnih 1.300 doza druge komponente ruskih vakcina trebale stići do kraja ove sedmice
Naime, riječ je o vakcinama kojima će se namiriti propale doze u Domu zdravlja Prijedor.
“U narednoj sedmici očekujemo isporuku i kineske vakcine. Od 50.000 doza kineske vakcine Sinopharm RS-u će pripasti nešto više od 18.000 doza”, rekao je Šeranić.
Dodao je da će, zajedno sa ruskim i kineskim vakcinama, već u maju u Srpskoj biti oko 100.000 vakcina.
“U najavi je i očekujemo u maju određene doze vakcina iz projekta ‘EU for health’ Europske komisije, gdje je predviđeno da dobijemo 16.000 doza Pfiezer vakcina, a takođe iz COVAX mehanizma imamo najave da bi trebalo da stigne u BiH oko 90.000 vakcina, od čega će oko 32.000 vakcina pripasti RS-u”, naveo je Šeranić.
Istakao je da je za količinu ruskih vakcina koje su danas stigle u RS, već upućen nalog prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, da bi što prije bile u opticaju za vakcinaciju.
Naveo je da je do sada oko 30.000 građana RS primilo prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, te da se ovaj podatak kontinuirano mijenja. pušu “Nezavisne“.
“Prošle sedmice u Banja Luci su vakcinisane 1.944 osobe, od čega je oko 500 lica bilo vakcinisano prvom dozom, a ostatak je primio drugu dozu”, kazao je Šeranić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano