U Banjoj Luci i Mostaru građani mogu platiti test na koronavirus, u ostatku BiH još nedostupni

Građanima Bosne i Hercegovine konačno su dostupni komercijalni testovi na koronavirus u nekoliko javnih i privatnih ustanova.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, stranim državljanima prilikom ulaska u ovu zemlju neće trebati testovi kojim će dokazivati da su negativni na kornavirus. Također pri ulasku u Hrvatsku nije obavezna samoizolacija, već samo poštivanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (razmak minimalno 1,5 metara, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta i slično).

Testiranje prije putovanja?

Do sada se govorilo kako će se putnici morati testirati na koronavirus neposredno prije putovanja, ili čak na aerodromima, ali iz nekoliko izvora se saznaje da će ova mjera biti ukinuta. U prilog tome ide i odluka Hrvatske da dozvoli ulazak u zemlju bez ikakvih zdravstvenih dokaza.

Iz Evropske komisije nedavno su se oglasili kazavši da takozvani “korona pasoši” nisu pouzdan način da se dokaže nepostojanje infekcije.

Stručnjaci u zdravstvu kažu da ne postoji dokaz koji bi na siguran način potvrdio da li su ljudi zaraženi ili nisu, odnosno da li su se eventualno zarazili nakon testiranja. Zato testovi nisu dio naših peporuka“, kazala je potpredsjednica Evropske komisije Margaret Vestager.

Među prvima koji su uveli komercijalno testiranje na koronavirus u našoj zemlji je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Ipak, iz ovog Instituta govore nam da bi se građani trebali raspitati prije nego posegnu za testovima koji koštaju 200 KM.

Za sada još uvijek testiramo radnike koji rade u inozemstvu i kojima traže te testove. Također se besplatno testiraju naši državljani koji studiraju u inozemstvu i gdje im traže negativan test za ulazak u tu zemlju. Ipak, naša je preporuka jeste da se svi prije putovanja informišu da li im je potreban taj test. Na našoj stranici dostupni su kontakt podaci putem kojeg nam se mogu javiti zainteresovani za testiranje. Ne možemo još uvijek testirari sve koji žele, ali testova imamo dovoljno za sve kojima budu potrebn“, kazala je glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a Milka Mrđa.

U Federaciji BiH moguće je doći do PCR testa na nekoliko klinika te u privatnim ustanovama.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar prije nekoliko dana omogućila je komercijalno testiranje osobama koje putuju u inozemstvo po cijeni od 215,20 KM.

Možda vam se svidi

Leave A Reply