U automobilu pronađeno više od milion eura: Novac ide u državni budžet

Njemačka policija pronašla je više od milion eura u gotovini u automobilu na A3 u blizini Passaua.

Novac vjerojatno dolazi iz ilegalnih izvora, no on sada pripada državi. Prije više od dvije godine istražitelji su otkrili velik broj novčanica u automobilu na A3 kod Passaua – ukupno preko milion eura.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prema navodima policije, to je najveći pronalazak gotovine koji je policija Donje Bavarske ikada pronašla. Podrijetlo novca još uvijek nije jasno, ali je sud u Passauu sada donio konačnu odluku: novac će biti zaplijenjen, te sada pripada državi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Za pravosudne vlasti Passaua nije bilo dvojbe: novac je povezan s kriminalnim aktivnostima. Stoga pronađeni iznos sada u cijelosti pripada bavarskom pravosuđu, odnosno bit će usmjeren u državni budžet.

“Osnova za to je promjena krivičnog zakona prije pet godina, nakon koje država može lakše zaplijeniti imovinu nejasnog ili kriminalnog podrijetla”, rekao je glasnogovornik policijske uprave u Donjoj Bavarskoj.

Vlasti više ne moraju otkrivati ​​odakle dolazi novac, ali osumnjičenik mora moći dokazati da ga je legalno stekao.

U februaru 2020. policijski službenici Passaua su prilikom kontrole Audija iz područja Unna u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pronašli gotovinu od tačno 1.075.000 eura – skrivenu u nekoliko spremnika u unutrašnjosti vozila.

U vozilu su bili 25-godišnji Sirijac i 21-godišnja Marokanka. Istraga, u koju je bio uključen i Europol, trajala je nekoliko mjeseci. Trag je vodio u Španjolsku.

Tačno podrijetlo novca dosad nije utvrđeno. Pronalasci novca u policiji nisu neuobičajeni. Samo u prošloj godini policija u Donjoj Bavarskoj zaplijenila je 1,5 miliona eura za koje se sumnja da je stečen na ileganan način, piše Fenix-magazin.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Unatoč privrednom rastu, iz BiH masovno odlaze građani

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih...

Ažurirani podaci CBBiH: U septembru blokirano 101.407 računa

U Bosni i Hercegovini je do početka oktobra blokirano...

Nedostaje berača mandarina. Nude se više dnevnice, topli obrok…

Vlasnici plantaža panično traže radnike za berbu mandarina. Objavljuju oglase...