U Američkom kongresu zaustavljen pokušaj opoziva Donalda Trumpa

Republikancima se pridružilo 137 demokrata dok su glasali o inicijativi koju je donio teksaški kongresmen Alexander Green zbog rasističkih tvitova koji su “osramotili” Predsjedništvo i uvrijedili četiri žene iz Kongresa, prenosi “Klix“.

Za unapređenje rezolucije o opozivu glasalo je 95 demokrata.

Demokrati su slijedili riječ predsjednice Doma Nancy Pelosi koja je u srijedu ujutro izjavila da bi brojne istrage o predsjedniku, njegovim saradnicima i njihovim aktivnostima trebalo provesti prije nego što se razmotri opoziv.

“Imamo šest odbora koji rade na praćenju činjenica o bilo kakvim zloupotrebama moći, ometanju rada pravosuđa i drugih aktivnosti u kojima je predsjednik možda sudjelovao”, rekla je Pelosi u srijedu ujutro.

Navela je da je to ozbiljno pristupanje problemu, ne želeći pritom, kako kaže, istači da je Green neozbiljan.

Green, koji predstavlja južna predgrađa Houstona, dva puta je ranije pokušavao da opozove Donalda Trumpa.

“Po mom mišljenju, inicijativa nije propala”, rekao je Green, dodavši da su ovaj put dobili 95 glasova, a posljednji put 66.

Green je istakao da Trump mora biti opozvan “kako bi shvatio da postoje neke granice”, što se očito odnosi na tvitove Trumpa kojima je poručio da se četiri žene iz Kongresa, od kojih su tri rođene u SAD-u, vrate u svoje zemlje.

U rezoluciji je Green naveo da je Trump svojim izjavama doveo visoku dužnost predsjednika Sjedinjenih Država u prezir, ismijavanje, sramotu i na loš glas, te da je posijao sjeme neslaganja među ljudima u SAD-u.

Možda vam se svidi

Leave A Reply