Tužilaštvo ZDK istražuje stravična iskustva majki na porodu u Zenici

Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača su izašli su sa saopštenjem u kome se navodi da su tužioci Zeničko-dobojskog kantona pokrenuli istragu o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima.

“Kao odgovor na dokaze o raširenoj praksi podmićivanja i zlostavljanja u porodilištima, tužioci Zeničko-dobojskog kantona istražuju zlostavljanje majki i trudnica u bolnicama, saznaje Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ovi dokazi uključuju video zapise i iskaze iz prve ruke desetina žena koje su tokom porođaja ostavljene da vrište u agoniji, od strane ljekara koji su odbijali da im pruže zdravstvenu skrb ukoliko ne daju mito. Neke žene su rekle da su bile zlostavljane i maltretirane uprkos tome što su dale mito.

Dokaze je prikupilo Udruženje Baby Steps, neprofitna organizacija iz Sarajeva koja radi na zaštiti prava roditelja i djece. Korupcija, zlostavljanje i maltretiranje u porodilištima je nadaleko poznat problem u Bosni i Hercegovini koji su bolnice dopuštale, a državni zvaničnici ga ignorisali decenijama.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

‘Ovakvo užasno zlostavljanje žena koje su u najranjivijim trenucima svog života mora prestati odmah. Ovi sadistički ‘ljekari’ moraju odmah biti procesuirani i oduzeta im ljekarska licenca’, rekao je Mark Worth, izvršni direktor Whistleblowing International i Evropskog centra za prava zviždača, u Hagu.

Ovo su neka od svjedočanstava iz prve ruke žena koje su dale izjave Udruženju Baby Steps:

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

‘Čula sam od poznanica da ko se želi poroditi bez mučenja da mora da nađe sebi doktoricu i plati je’.

‘Novac sam ja lično dala ljekaru, 500 KM, uzeo je kovertu. I vjerujte – uz ‘štelu’ jedva sam preživjela.’

‘Počela sam ostajati bez daha. Rezali su me i šili bez anestezije, uz zlobne primitivne komentare i trajno mi oštetili kralježnicu. Nikad više u tu klaonicu’.

Polovina žena koje je intervjuisalo Udruženje Baby Steps su rekle da su dale novac ili poklon prije ili poslije poroda.

Jedna trećina žena je rekla da se to odvilo u tajnosti, što omogućava ljekarima i medicinskim sestrama da negiraju da je došlo do korupcije.

Prosječno mito je 140 KM. To znači da se podmićivanje u porodilištima širom zemlje procjenjuje na 2 miliona KM godišnje”, navodi se u saopćenju.

Izvještaj Udruženja Baby Steps koji detaljno govori o korupciji i zlostavljanju – “Borba protiv korupcije u porodilištima” – dostupan je na OVDJE.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano