Tužilaštvo BiH: Sastanak udarnih grupa za borbu protiv terorizma i trgovine ljudima

0

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sazvala je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zaključeno je da se nastavi intenzivan rad, u okviru nadležnosti institucija i agencija, te da se nastavi i unaprijedi saradnja svih institucija u cilju poboljšanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Inače, ranije je bilo najavljeno izručenje devet državljana Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče da su se borili u redovima tzv. Islamske države, militantne organizacije koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija stavilo na listu terorističkih.

Ipak, izručenje se, kako je rekao ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić “zbog proteklih događaja i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije odgađa do daljnjeg”. Istovremeno, Turska je počela vojne operacije u Siriji.

Na sastanku udarnih grupa je učestvovalo više od 30 osoba, među kojima čelnici, direktori i visoki zvaničnici pravosudnih institucija, kao i agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta, sa zajedničkim ciljem – dogovaranjem i koordinacijom daljih aktivnosti u navedenim oblastima.

Također, sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava u BiH.​