25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Tužba demobilisanih iz ZDK

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Esad Softić iz Tešnja jedan je od 13.000 demobilisanih boraca s područja Zeničko-dobojskog kantona koji su diskriminirani zbog neisplaćivanja novčanih naknada po osnovu nezaposlenosti, iako su ovo pravo ostvarili po Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH. Zbog te činjenice tužio je Vladu FBiH, a odnedavno i državu, i to pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Nakon što su demobilisani borci od 2010. godine ostali bez mjesečnih naknada, federalna i kantonalna vlast, koju i danas predvodi SDA, napravila je ogromni dug prema ovoj populaciji. Uslijedile su lavine tužbi, a sudovi, primjerice oni u Sarajevu i Mostaru, presuđivali su u korist boraca, kojima su u proteklim godinama isplaćivani dugovi.

– Jedini koji odbija naša rješenja, to je Općinski sud u Zenici. Pitam se zašto su borci u Zenici drugačiji. Osnovano sumnjamo da su vlastodršci iz SDA direktno utjecali da se blokiraju isplate. Konkretno, meni duguju 17 mjesečnih naknada. Nezaposlen sam, a u porodici mi, također, niko ne radi – kazao je Softić za “Avaz”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO