Turska odlučuje o sudbini Aje Sofije: muzej ili džamija?

Turski sud donijet će odluku već u četvrtak ili u roku od dvije sedmice.
 
Najviši turski sud u četvrtak će odlučiti hoće li se istanbulski simbol Aja Sofija pretvoriti u džamiju, što bi dodatno pojačalo već napete odnose Turske sa zapadom, prenosi AFP.
 
Aja Sofija, bazilika iz šestog stoljeća koja zbog svoje arhitekture privlači turiste iz cijelog svijeta, od 1935. je muzej te je otvorena za vjernike svih religija.
 
Usprkos povremenih protesta islamskih grupa koje žele da znamenita građevina pod zaštitom UNESCO-a bude otvorena za muslimanske molitve, ona je i dalje muzej. 
 
Izgrađena je kao crkva u Bizantskom Carstvu u šestom stoljeću, no pretvorena je u džamiju nakon što je osmanski vladar Mehmed II. osvojio Carigrad 1453.
 
Pretvaranje Aje Sofije u muzej je nakon raspada Osmanskog Carstva bila jedna od ključnih reformi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države. 
 
Pozivi da se ona ponovno pretvori u džamiju izazvali su bijes kršćana i tenzije s historijski neprijateljskom NATO “saveznicom” Grčkom.
 
Turski sud donijet će odluku ili već u četvrtak ili u roku od dvije sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Anatoliju. 
 
Dvije muhe jednim udarcem
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je mjeseca rekao da je konačna odluka na sudu, poznatom kao Danistay, pa dodao da će nakon presude biti “učinjeni potrebni koraci”. 
 
No turski čelnik je uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora isticao da je vrijeme da Aja Sofija postane džamija i da je njeno pretvaranje u muzej “bila velika pogreška”. Erdoganova stranka te je izbore u Istanbulu izgubila. 
 
Al Jazeera Balkans

Možda vam se svidi

Leave A Reply