Turković sa Brammertzom: “Procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira”

Popularno

Povezano


Razgovaralo se, između ostalog, o saradnji Bosne i Hercegovine sa MMKS, pitanjima regionalne saradnje u procesiranju ratnih zločina i o hapšenju bh. državljanina Edina Vranja u Srbiji, te o slučajevima „Mujanović“ i „Osmanović“.
Posebno je naglašena važnost aktivne saradnje tužilaštava dvije države.
Ministrica Turković je tokom sastanka ukazala na činjenicu da Republika Srbija ne poštuje potpisani Protokol o saradnji koji su 2013. godine potpisala tužilaštva dvije zemlje, a koji definira blagovremenu razmjenu informacija o istragama i optužnicama.
Također, ministrica Turković je istakla da je pitanje procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira te da ovakvo postupanje Srbije direktno krši predmetni Protokol, ali i druge propise međunarodnog prava i atakuje na suverenitet Bosne i Hercegovine, regionalnu saradnju i prava i slobodu kretanja bh. državljana.
Istovremeno, kako je navela, vlasti Srbije odbijaju izručiti Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid, ili se protiv njih vode krivični postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače ili Milomira Savičića. Bilo je govora i o provođenju Revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina, prenosi N1.

- Marketing -

Najnovije