Turković razgovarala s koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid McDonald

0

U fokusu razgovora su bili odnosi BiH i Ujedinjenih naroda, s naglaskom na trenutnu situaciju vezanu za pandemiju COVID-19 u Bosni i Hercegovini, te projekti koji doprinose oporavku i reformama u BiH nakon krize izazvane pandemijom.
 
Ministrica Turković je suradnju BiH i Ujedinjenih naroda ocijenila uspješnom te zahvalila za dosadašnju suradnju i potporu koju UN kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini putem mnogobrojnih projekata. Uvjerena je u razvoj budućih odnosa u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u Bosni i Hercegovini, kao i izrade dokumenta Okvir za suradnju za održivi razvoj između Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine u razdoblju 2021-2025. godina.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Turković je poručila da će BiH kao i dosad nastaviti doprinos unutar UN-a u aktivnostima koje se poduzimaju u cilju održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, unapređenja i zaštite ljudskih prava te postizanja održivog razvoja, uključujući implementaciju Agende 2030.

Rezidentna koordinatorica Macdonald je naglasila da su agencije UN-a spremne pomoći Bosni Hercegovini u rješavanju životnih pitanja građana BiH i izrazila punu spremnost za suradnju.

Izvijestila je da UN u partnerstvu s domaćim vlastima i drugim organizacijama radi na izradi planova za oporavak kad je riječ o socioekonomskim efektima pandemije COVID-19 po stanovništvo.
 
Sugovornice su se složile da će smjernice Ujedinjenih naroda za izlazak iz krize prouzrokovane pandemijom biti temelj za buduću koordinaciju aktivnosti u BiH te istaknule važnost aktivnosti nakon prestanka pandemije, s naglaskom na ekonomskom i socijalnom aspektu.

Razgovarano je i o provedbi regionalnog programa Dijalog za budućnost.