Turizam je pregažen i zadnji koji će ustati

“Turizam je pregažen. Mi smo prvi pregaženi i mi smo zadnji koji će ustati”,

kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Almedin Memović, vlasnik turističke agencije Tallest Tourguide Tours iz Sarajeva, komentarišući posljedice mjera i borbe protiv korona virusa na turizam.

U njegovoj firmi je troje zaposlenih, te nekoliko vanjskih uposlenika koji rade kao turistički vodiči.

Aida Terzić, vlasnica i izvršna direktorica turističke agencije Relax Tours i hotela Pino Nature, u blizini Sarajeva, napominje da je i ova firma, kao i sve ostale iz branše, potpuno zatvorila svoja vrata zbog odluka i mjera koje se provode u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Firma zapošljava 50 ljudi i oni su, kako kaže Terzi, i dalje na platnim listama. Ona pozdravlja sve odluke i epidemiološke mjere, ali smatra da bi se simultano morale provoditi i mjere za očuvanje privrede kako bi se sačuvala radna mjesta.

“Ono što minimalno očekujemo, što zahtjevamo i tražimo, a uputili smo i mnogobrojne apele, jeste da se ljudima, kako bi sačuvali svoja radna mjesta, obezbijede minimalne plate i doprinosi, jer niko od nas ne zna koliko će ovo trajati. I ako se to ne desi, na kraju ćemo biti prinuđeni teška srca da dajemo otkaze svojim radnicima”, kaže Terzić za RSE.

Šta je uradila Federalna vlada da pomogne turizmu?
Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Edita Đapo, za RSE navodi kako je Vlada potpuno svjesna da će situacija sa korona virusom imati negativne efekte na cijelu ekonomiju, ali naročito na turizam. Pokrenut je i set mjera, kako kaže, koje bi trebalo da pomognu privredi.

“Od aktiviranja garancijskog fonda, do osnivanja jednog stabilizacijskog fonda, gdje će se usmjeriti međunarodna sredstva, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke. I naravno, ići ćemo na smanjenje plata administraciji od deset posto. U ovoj zdravstvenoj krizi, najvažnije je, kao prvo, sačuvati živote i zdravlje ljudi, ali naravno potrebno je i ohrabriti privrednike da ne otpuštaju svoje radnike, pa samim tim i u turizmu”, kaže ona.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici 19. marta usvojila informaciju o Programu aktivnosti za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije korona virusa, navodi se na web stranici Vlade tog bosansko-hercegovačkog entiteta.

Ističe se i da su ciljevi, između ostalog, očuvanje radnih mjesta i pojačana zaštita u slučaju gubitka posla. Predviđena je uspostava posebnog Fonda za stabilizaciju privrede, koji bi, između ostalih, podržao sektor transporta i turizma. Sredstva bila bi osigurana iz više domaćih i stranih izvora, navodi se.

Ministrica Đapo kaže kako Federalno ministarstvo okoliša i turizma ima svega dva miliona maraka (million eura) namijenjena za razvoj turizma.

“I sada ćemo ova sredstva umjesto na razvoj, prebaciti na saniranje ove krize. Međutim potpuno smo svjesni da je dva miliona jako mali iznos za saniranje turističke krize u Federaciji BiH. Tako da mi još uvijek vagamo da li je bolje ova dva miliona prebaciti u stabilizacijski fond ili pak prema jasnim kriterijima pomoći jednim dijelom pokrivanju troškova hotelima od četiri i pet zvjezdica”, objašnjava Đapo za RSE.

Sektor turizma u RS biće među najviše pogođenim granama privrede

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja, na jugu Bosne i Hercegovine, i predsjednik Koordinacionog odbora Turističke organizacije Republike Srpske /TORS/, Marko Radić kaže za RSE kako turizam živi od migracija, događaja, putovanja.

“U skoro svim zemljama Evrope su trenutno izolacije i karantini, tako da u ovom momentu turizam u Republici Srpskoj i generalno u Bosni i Hercegovini trpi velike gubitke”, navodi Radić i dodaje da trenutno nema informaciju o otpuštanju radnika u ugostiteljsko – turističkom sektoru:

“Mislim da je rano govoriti o tome koji je broj otkaza i da li ih ima, te na koji način će se rješavati ove stvari. Ukoliko ovakva situacija potraje, sigurno da će biti nemjerljivi gubici po poslodavce i generalno po privredu, Vjerujem da će Vlada RS i ministarstvo trgovine i turizma iznaći rješenja kako da se tim ljudima pomogne i da se što prije taj period krize i oporavka prebrodi,” kaže Radić.

Šta kažu u nadležnom ministarstvu?
Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske, uz upozoravajući apel poslodavcima da ne otpuštaju radnike, ističe za RSE da će mjere, koje je već izdao Republički štab za vanredne situacije, a koje se odnose na poslovanje privrednih subjekata, biti primijenjene i na subjekte iz sektora turizma.

“Prije svega mislimo na odgađanje plaćanja određenih poreskih obaveza koje proizilaze iz završnih računa, te reprogram određenih obaveza koje se odnose na kreditna zaduženja. Vlada Republike Srpske posebno apeluje na poslodavce da u ovakvoj situaciji ne otpuštaju radnike”, kaže ministrica Gašić.

Ona naglašava da će se to imati u vidu, te da će pomoć poslodavcima i privrednim subjektima posebno biti razmatrana i to onima, kako navodi, “koji budu postupali odgovorno i savjesno prema svojim zaposlenima.”

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske ističe i kako je izvjesno da će sektor turizma biti među najviše pogođenim granama privrede, te naglašava da će sagledavanje stanja u privrednom sektoru, uključujući i turizam, biti predmet analiza Vlade RS u narednom periodu.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply