Trump ponovo plijeni pažnju skandalima: Kongresnicama poručio da se “vrate otkud su došle”

“Zanimljivo je promatrati kako ‘progresivne’ demokratske kongresnice, koje su došle iz zemalja čije su vlasti čista katastrofa … zlobno govore građanima Sjedinjenih Država … kako treba voditi našu državu”, napisao je Trump na Twitteru u tri različita komentara, saznaje “Hina”.

Iako nije naveo imena, Trump se, kako se čini, referirao na Alexandriu Ocasio-Cortez demokratkinju iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayannu Pressley iz Massachusettsa i Rashidu Tlaib iz Michigana – skupinu ‘progresivnih’ zastupnica koje su poznate po kritikama upućenim Trumpu, ali i aktualnom vodstvu Demokratske stranke u Kongresu.

Među njima je jedino Omar, čija je porodica napustila Somaliju i stigla u Minneapolis 1997, rođena izvan SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, uprkos unutarstranačkim svađama s članicama te grupe, u nedjelju ih je branila zajedno sa svojim kolegama demokratima. Nazvala je Trumpove komentare “ksenofobnima”.

“Kada Donald Trump kaže četirima zastupnicama u Kongresu da se vrate u svoju zemlju, potvrđuje da njegov plan da ‘ponovno učini Ameriku velikom’ zapravo znači da ju ponovno učini bijelom”, napisala je Pelosi na Twitteru.

“Spadam li i ja u predsjednikovu kategoriju?”, upitao se američki senator Dick Durbin u CBS-ovoj emisiji “Face the Nation” spomenuvši da njegova porodica ima litvansko porijeklo.

“Hvala nebesima”, rekao je referirajući se na životni put Omar koja je od izbjeglice postala kongresnica, i jedina je muslimanka u Kongresu uz Tlaib. “To je ono što Amerika smatra snom. Predsjednik ne bi smio umanjivati vrijednost toga”, rekao je Durbin.

Možda vam se svidi

Leave A Reply