Trump nazvao Bidena glupim

0

Aktualni predsjednik je Bidena nazvao glupim.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Američki republikanski predsjednik Donald Trump, kojega je demokratski protukandidat na skorim predsjedničkim izborima Joe Biden optužio da upravljanjem koronakrizom dovodi u opasnost živote, nazvao je u ponedjeljak Bidena glupim i zatražio ispriku zbog navodne antivakserske retorike.

Zaostajući u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja dok se broj smrti povezanih s koronavirusom približava 190.000, Trump je pokrenuo široki napad na bivšeg potpredsjednika koji mu je protukandidat na predsjedničkim izborima 3. novembra, kao i na Bidenovu kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Harris.

Trump je najavio kako će cjepivo protiv virusa biti spremno za primjenu u rekordnom vremenu, možda i prije izbora, pokrenuvši pitanja o tome bi li politički pritisak mogao dovesti do toga da se cjepivo stavi u upotrebu prije nego se potvrdi kao sigurno.

Harris je s tim u vezi rekla da ona ne bi vjerovala Trumpu oko cjepiva prije izbora, dok je Biden, kritizirajući Trumpov odgovor na koronakrizu, pozvao Amerikance da poslušaju naučnike. Kritičari optužuju Trumpa da je potkopavao ugled naučnika tokom koronakrize.

Govoreći na konferenciji ispred Bijele kuće Trump je rekao: “Biden i njegova vrlo liberalna sukandidatkinja, najliberalnija osoba u Kongresu, koja po mom mišljenju nije kompetentna i mogla bi uništiti ovu zemlju i ovu ekonomiju, trebaju se odmah izviniti za bezobzirnu retoriku protiv cjepiva kojom trenutno govore”, dodavši da “to potkopava nauku”, prenosi “Hina”.

Aktualni predsjednik je Bidena nazvao glupim.

Trump je također pozdravio oporavak američkog tržišta rada od recesije izazvane koronavirusom sugerirajući da bi Biden poništio taj napredak.

Također je nastojao sebe prikazati kao onog ko je najbolje pozicioniran za obnovu ekonomije, unatoč kritikama da je njegovo početno odbijanje da prihvati postojanje prijetnje od koronavirusa dovelo do zdravstvene krize i recesije.