Tribina ‘Kvalitet zraka u Kaknju, kako dalje?’ izazvala veliko interesovanje

Sinoć je u Maloj sali JU KSC održana javna tribina pod nazivom ‘Kvalitet zraka u Kaknju, kako dalje?’ u organizaciji Udruženja ‘KA plus’ Kakanj.

Tribini je prisustvovao veliki broj naših sugrađana. Predavači na javnoj tribinu su bili profesori sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu prof. Nijaz Delalić i prof. dr. Azrudin Husika.

Prof. Delalić se u svojoj prezentaciji osvrnuo na karakteristike malih ložišta i negativnih posljedica po okoliš koji proizilaze iz korištenja uglja za loženje.

Dr. Husika je prikazao širu sliku i historijat problematike zagađivanja zraka na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Analizirao je specifične prilike vezane za Kakanj i posebno se osvrnuo na rasprostiranje zagađujućih materija u atmosferi obzirom na visinu izvora emisije.

Nakon uvodnih izlaganja razvila se vrlo živa i korisna debata u koju se uključio veliki broj učesnika sa svojim pitanjima, konstatacijama i prijedlozima.

Najviše pažnje su privukla različita pitanja oko proširenja mreže daljinskog grijanja u prigradskim naseljima.

Opšti zaključak svih učesnika da je potrebno više ovakvih otvorenih i javnih diskusija u vezi gorućih problema lokalne zajednice.

Ovakvi događaji doprinose i izgradnji kulture javnog dijaloga u našoj sredini.

Možda vam se svidi

Leave A Reply