Tri zemljotresa dnevno u FBiH: Federacija nabavlja nove uređaje za mjerenje zemljotresa

U ovoj godini u FBiH planirano je postavljanje novih seizmoloških stanica, seizmografa, zatim instaliranje novog seizmološkog softvera te nabava dva prijenosna računara radi instaliranja seizmoloških softvera na njih u svrhu efikasnije i preciznije registracije i obrade registriranih zemljotresa te bržeg i efikasnijeg izvještavanja prema sredstvima javnog informisanja, što se navodi kao jedan od prioriteta u radu Federalnog hidrometeorološkog zavoda za 2016, piše Večernji list BiH.

Zemljotresi u BiH

U posljednje vrijeme često se događaju zemljotresi koji uglavnom samo uznemire građane te ne uzrokuju materijalne štete. Na samom teritoriju BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri zemljotresa intenziteta manjeg od tri stepena Mercallijeve skale, koje registriraju samo instrumenti, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra kreće se od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude desetak onih koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine, tj. od kada se na ovom području potresi instrumentalno registriraju, zabilježena su 1084 zemljotresa čija je magnituda prelazila 3 stepena po Richteru ili intenzitet veći od 5 stepeni Mercallijeve skale, odnosno to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

Iako je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koji teritorij, ipak na osnovi instrumentalnih podataka – kataloga, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u idućih 50 godina na teritoriju BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do 7 stepeni Mercallijeve skale, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

Jačina

Međutim, u vremenskom periodu od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, i to na području Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Trskavice koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života. Podsjetimo, jedan od najjačih zemljotresa u našoj zemlji dogodio se 27. kzobra 1969. godine kad se Banja Luka tresla pod razornih 8,5 stepeni po Richteru.

(vecernji.ba)

Možda vam se svidi

avatar