Povezano

Tri teorije o nastanku: Odakle je došao omikron?


Još uvijek ima premalo podataka o novoj mutaciji korona virusa, ali je već sada jasno da je opasna i da će potisnuti delta varijantu. Naučnici generalno predstavljaju tri teorije o porijeklu soja omikrona.

- Marketing -

Istraživači širom svijeta su u grozničavoj potrazi za odgovorima na pitanja kakva svojstva ima nova omikron varijanta korona virusa i odakle dolazi. Jezik naučnika ponekad je previše akademski, ali ovdje zapravo pokušavaju shvatiti kada i kada će pandemija konačno prestati i kako se bolje zaštititi od novih mutacija.

Iako je još malo dostupno, jasno je da je omikron opasan. Zbog pedesetak mutacija u spike proteinu, preko kojih patogen prodire u ljudske ćelije, postojeće vakcine teže prepoznaju omikron. To znači da su i oni koji su vakcinisani više ugroženi, piše DW.

Ova mutacija je zaraznija, pa bi više infekcija u kratkom vremenskom periodu moglo brzo dovesti do prepunih bolnica. Također je moguće da se kod mnogih pacijenata razvije teška klinička slika. U međuvremenu, prvi pacijenti zaraženi omikronom završili su u bolnicama, a zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Omicron će nastaviti da se brzo širi i za nekoliko mjeseci mogao bi potisnuti delta varijantu, koja je rasprostranjena u mnogim dijelovima svijeta.

Iznenadna pojava vrlo zarazne varijante vrlo je zanimljiva za nauku. Jer, ne radi se samo o daljem razvoju postojećih varijanti, već je očigledno da je ona nastala prije ili paralelno sa alfa, beta, gama i delta varijantama.

Budući da se omikron toliko razlikuje od drugih sojeva virusa, teško je odrediti najbliže srodnike virusa, rekla je za DW Emma Hodcroft, virolog sa Univerziteta u Bernu.

Porodično stablo Omikron u bazi podataka Nextstrain , u koju su istraživači iz cijelog svijeta ubrizgali rezultate sekvenciranja virusa, jasno pokazuju da bi paralelni razvoj virusa mogao početi već sredinom 2020. godine. Tri naučne teorije kruže o tome kako se razvila.

Prva teorija: omikron je nastao u izolovanoj populaciji

Omicron bi se mogao razviti u izolovanoj populaciji, gdje cirkulira već duže vrijeme. Tamo je nekoliko osoba zaraženo i neopaženo se oporavilo, a to nije zabilježeno testovima i sekvenciranjem virusa.

- Marketing -

Najnovije

Popularno